Μεγάλες Κυβερνοεπιθέσεις
H λειτουργία της κοινωνίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το διαδίκτυο. Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορεί να επηρεάσουν απλούς χρήστες του διαδικτύου αλλά και μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
Μερικές από τις πιο διαβόητες επιθέσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τους εταιρείες, τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που βρίσκονται στη λίστα Fortune 500
Το 2000, σε ηλικία 15 ετών, ο Jonathan James ή όπως ήταν γνωστός στην κοινότητα των hackers “C0mrade”, πραγματοποίησε επιθέσεις στο τμήμα Άμυνας και Ελέγχου Απειλών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, στη NASA και στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall στο Huntsville της Αλαμπάμα. Δυστυχώς σταμάτησε να “διασκεδάζει” όταν ενεπλάκη σε μια υπόθεση κλοπής ταυτότητας.Έμεινε έξι μήνες σε κρατητήριο ανηλίκων.
Η Epsilon ταν μεγαλύτερη εταιρεία μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κόσμο . Το 2011, η εταιρεία χειριζόταν πάνω από 40 δισεκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πάνω από 2.000 εμπορικά σήματα σε όλο τον κόσμο. Στις 4 Απριλίου, το σύστημα παραβιάστηκε με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκατομμυρίων ανθρώπων να έρθουν στη δημοσιότητα. Το συγκεκριμένο είδος επίθεσης που εξαπολύθηκε στις Epsilon ονομάζεται spear phishing.
H Sony Playstation Network κρατά τις προσωπικές πληροφορίες των εκατοντάδων εκατομμυρίων πελατών τις. Στις 17 Απριλίου, 18, και 19 του 2011, το σύστημα της Sony παραβιάστηκε από χάκερ. Οι πληροφορίες 77 εκατομμυρίων ανθρώπων εκλάπησαν. Αποτέλεσμα ήταν να απενεργοποιήσει το δίκτυό της για τρεις εβδομάδες.
Από την Home Depot ως την Target μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έπεσαν θύματα επιθέσεων. Περίπου 110 εκατομμύρια λογαριασμοί είχαν παραβιαστεί. Στη δημοσιότητα δόθηκαν ονόματα, διευθύνσεις, αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , καθώς και τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας. Η επίθεση που εξαπολύθηκε το 2014 είχε κόστος 148 εκατομμύρια δολάρια.
Ενώ πολλές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στοχεύουν τους πελάτες και τις προσωπικές τους πληροφορίες , η επίθεση κατά της Sony Pictures Entertainment είχε στόχο τους εργαζόμενους. Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των Η.Π.Α ισχυρίστηκαν ότι πίσω από τις επιθέσεις ήταν χάκερ της Βόρειας Κορέας που κατάφεραν να διεισδύσουν στα συστήματα της Sony Pictures. Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Apple Daily και PopVote
Sprengben [why not get a friend]/Flickr
Το Occupy Central του Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2014. Δύο ιστοσελίδες, η Apple Daily και η PopVote υπήρξαν υποστηρικτές του Occupy Central, αλλά λόγω της φιλο – δημοκρατικής τους θέσης, οι ιστοσελίδες έγιναν στόχος της επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Η Heartland Payment Systems είναι μια εταιρεία που χειρίζεται τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών για τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Οπότε εάν είχε κλαπεί μόνο ένα δολάριο από κάθε κάρτα, οι κλέφτες θα μπορούσαν να βγάλουν 134 εκατομμύρια δολάρια, όπως και έγινε.Ο επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν ο Albert Gonzalez, ο ίδιος άνθρωπος που ευθυνόταν και για την παράβαση των TJX το 2006.
Ο Michael Calce γνωστός ως MafiaBoy ήταν μόλις15 ετών όταν είχε βομβαρδίσει με αλλεπάλληλα αιτήματα σύνδεσης αναρίθμητους δικτυακούς τόπους χρησιμοποιώντας παράνομα υπολογιστές γνωστών πανεπιστημίων, όπως της Καλιφόρνια, του Μπέρκλεϊ και της Μασαχουσέτης. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε οκτώ μήνες εγκλεισμό σε αναμορφωτήριο και υποχρεωτική συνεισφορά (μικρού) χρηματικού ποσού σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας είχε παραδεχτεί την πεντάωρη παράλυση γνωστών δικτυακών τόπων των Φεβρουάριο του 2000, όπως το CNN.com, Amazon.com, Υahoo.com και eBay.com. To δικαστήριο έκρινε ότι ο Mafiaboy εσκεμμένα εξαπέλυσε τις διαδικτυακές του επιθέσεις σε δικτυακούς τόπους από τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δανία και την Κορέα. Οι γονείς του είχαν ζητήσει την επιείκεια του δικαστηρίου, με το επιχείρημα ότι ο γιος τους δεν είχε την πρόθεση να προκαλέσει ζημιές, αλλά απλά να δοκιμάσει τις ικανότητές του.
Μεγαλούργησε τη δεκαετία του '80, την εποχή που το διαδίκτυο βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα. Ο Morris είναι γιος πρώην υπαλλήλου της NSA και έγινε διάσημος γιατί δημιούργησε το περιβόητο Morris worm. Το πρώτο δηλαδή worm που διαδόθηκε μέσω του ίντερνετ. Είναι και ο πρώτος ψηφιακός απατεώνας που διώχθηκε ποινικά το 1986 στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 6.000 υπολογιστές σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις μολύνθηκαν με τον ιό τύπου worm. Το 1990 ο Morris καταδικάστηκε σε 3 χρόνια με αναστολή, εξέτισε 400 ώρες εθελοντικής εργασίας και πλήρωσε πρόστιμο 10.500 δολαρίων.
Πηγή:https://www.huffingtonpost.gr/