Τράπεζες, ΜΜΕ και εταιρείες παιχνιδιών στο στόχαστρο σπείρας κυβερνοεκβιαστών

13/09/2015 19:58

Τράπεζες, ΜΜΕ και εταιρείες του χώρου του gaming έχουν τεθεί στο στόχαστρο σπείρας κυβερνοεκβιαστών, που απειλούν τα «ρίξουν» τους στόχους τους offline εάν δεν πληρώσουν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, σε αναφορά της Akamai σημειώνεται πως τους τελευταίους 10 μήνες έλαβαν χώρα 141 επιθέσεις σε πελάτες της από τη συγκεκριμένη σπείρα, υπό την ονομασία DD4BC.

Η συγκεκριμένη ομάδα απειλεί να κατακλύσει servers με δεδομένα, εκτός και αν πληρωθούν λύτρα που ανέρχονται σε 50 bitcoins- δηλαδή γύρω στα 12.000 δολάρια. Σημειώνεται ότι η απειλή είναι πραγματική, καθώς η ομάδα μπορεί όντως να κατακλύσει servers με πάνω από 56 gigabits ανά δευτερόλεπτο.

Κατά την Akamai, η DD4BC είναι ενεργή από τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά πρόσφατα δείχνει να έχει εντείνει τη δραστηριότητά της. Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις έχουν επικεντρωθεί σε εταιρείες του χώρου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με μεθόδους που έχουν σκοπό να παρενοχλήσουν, εκβιάσουν και εκθέσουν τον στόχο δημοσίως. Σε αυτό το «πακέτο» περιλαμβάνεται και η απειλή για ανέβασμα εχθρικών μηνυμάτων εναντίον των εταιρειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν δεν πληρώνουν.

Η σπείρα έχει ένα μεγάλο δίκτυο υπολογιστών για να πραγματοποιεί τις επιθέσεις της και είναι σε θέση να αυξάνει γρήγορα τον όγκο των δεδομένων που κατευθύνονται σε ένα site, για να προκαλέσει πτώση του. Η πιο κοινή μέθοδος είναι η DDoS (Distributed Denial of Service), με μέσο όρο 13,3 gigabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο προς του στόχους.

Οι μεγαλύτερες επιθέσεις που έχουν καταγραφεί από την Akamai περιλαμβάνουν όγκους της τάξης των 56,2 gigabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο. Σε emails προς εταιρείες, η DD4BC ισχυρίστηκε ότι έχει τη δυνατότητα να αγγίξει τα 500 gigabits, ωστόσο δεν έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις τέτοιας έκτασης.

Οι πληρωμές που ζητούνται κυμαίνονται μεταξύ 25 και 50 bitcoins.

Πηγή https://www.naftemporiki.gr//story/1001476/trapezes-mme-kai-etaireies-paixnidion-sto-stoxastro-speiras-kubernoekbiaston