Το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο στην Ελλάδα θα εκτελεί δρομολόγια στο δήμο Τρικάλων.

27/08/2015 10:37

Προετοιμάζοντας την άφιξη του αυτόνομου λεωφορείου, το οποίο θα εκτελεί δρομολόγια στο δήμο Τρικάλων, ο Δήμος «έστρωσε» δίκτυο οπτικών ινών κατά μήκος του δρομολογίου που θα εκτελεί το αυτόνομο όχημα.

city-mobil-a-oristano-il-primo-autobus-senza-conducente

Σκοπός της οπτικής είναι να συνδέσει κάμερες και ηχητικά συστήματα που θα τοποθετηθούν και σε πραγματικό χρόνο θα μεταφέρουν τα δεδομένα από το δρόμο στην αίθουσα ελέγχου. Ο λόγος που επελέγη η οπτική ίνα είναι η ανάγκη για μεγάλη χωρητικότητα και ταχύτητα δεδομένων. Επίσης η ίδια σύνδεση θα υποστηρίξει σε 37 σημεία κατά μήκος της διαδρομής του λεωφορείου, κεραίες εκπομπής σήματος, που άμεσα θα μεταδίδεται στο κέντρο ελέγχου.

Αν και πρόκειται για πλήρως αυτόνομο λεωφορείο που ανταποκρίνεται στις συνθήκες της διαδρομής, εκτελεί τις προγραμματισμένες στάσεις και ελέγχει το περιβάλλον και τις λειτουργίες του, η πρόσφατη υπουργική απόφαση, η οποία ενέκρινε τους όρους κίνησης και κυκλοφορίας του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, προβλέπει ρητά ότι απαιτείται η ύπαρξη ενός επαγγελματία οδηγού στο κέντρο ελέγχου και παρακολούθησης της κυκλοφορίας του λεωφορείου.
Αυτός θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα και ήχο, σαν να οδηγούσε το όχημα, αλλά ο σκοπός της παρουσίας του θα είναι μόνο επεμβατικός και θα παρέμβει μόνο εάν τυχόν παραστεί ανάγκη.

Πηγή www.infocom.gr