ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ John Croker: Στο cyber insurance υπάρχει πεδίο εργασιών & η Cromar έχει ήδη διακριθεί

15/03/2019 07:20

Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ

Διακρίσεις εντός και εκτός χώρας έρχονται να αναδείξουν την παρουσία της Cromar Insurance Brokers Ltd Lloyd’s Cover Holder η οποία κατέχει πρωταγωνιστική θέση στο cyber insurance. Ο δημιουργός της κ. John Croker  μιλά στο insurance-eea για τις πραγματικές ανάγκες σφαιρικής προστασίας προσωπικών δεδομένων, και εστιάζει στην αξιοποίηση των ειδικών ασφαλιστικών προϊόντων από το σύνολο της επιχειρηματικότητας. Αναφέρει ότι η εταιρεία «ποντάρει» στον μεγάλο τομέα της προστασίας άυλων εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και διαβλέπει σε αυτόν και τη δική της δυναμική εξέλιξη και της αγοράς ευρύτερα. Ακόμα, επισημαίνει για το επίτευγμα της εταιρείας του, την εκπαιδευτική μηχανή www.cyberinsurancequote.gr , η οποία  βραβεύτηκε από την αγορά των Lloyd’s στον διαγωνισμό καινοτομίας.

Σε ποιες ασφαλιστικές καλύψεις θεωρείτε ότι περιμένουμε ανάπτυξη στο μέλλον;

Στις ασφαλιστικές λύσεις που συνδέονται με την προστασία άυλων εταιρικών περιουσιακών στοιχείων όπως τα προσωπικά δεδομένα, τις ευθύνες που προκύπτουν από τη μη σωστή επεξεργασία τους, την πνευματική ιδιοκτησία και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση του κυβερνοχώρου (κυβερνοεπιθέσεις, περιστατικά παραβίασης ασφάλειας, κυβερνοεκβιασμοί).

Μας αιτιολογείτε την πρόβλεψή σας;

Αν δούμε πώς λειτουργούν σήμερα οι επιχειρήσεις θα καταλάβουμε ότι χωρίς την χρήση των δεδομένων δεν θα  είχαμε επιχειρηματικές αποφάσεις και χωρίς τη χρήση του κυβερνοχώρου δεν θα είχαμε πληροφόρηση, εξυπηρέτηση και διανομή προϊόντων.

Οι νέες αγορές που δημιουργούνται και αναμένεται να έχουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία (ενδεικτικά 25% θα είναι ο αναμενόμενος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ασφάλισης cyberinsurance) απαιτούν εξειδικευμένη γνώση από τους διαμεσολαβητές και συνεχή επιμόρφωση. Η ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας στους παραπάνω τομείς θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και νέου ανθρώπινου δυναμικού σε αυτή.

Η ασφάλιση cyberinsurance είναι πραγματική ανάγκη για τις επιχειρήσεις;

Πρώτη ανάγκη για τις επιχειρήσεις είναι η εξασφάλιση της ομαλής συνέχισης της δραστηριότητάς τους και η προστασία τους από εξειδικευμένους κινδύνους οι οποίοι τις απειλούν. Σήμερα η λειτουργία τους επηρεάζεται σημαντικά από περιστατικά παραβίασης ασφάλειας των συστημάτων τους τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε διακοπή εργασιών.

Τι συνέπειες μπορεί να έχει ένα τέτοιο περιστατικό;

Ένα περιστατικό παραβίασης ασφάλειας μπορεί να προκαλέσει αδυναμία χρήσης των εταιρικών συστημάτων και μη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πελατών της. Αν το περιστατικό παραβίασης συνοδεύεται και από απώλεια προσωπικών δεδομένων πελατών έχουμε  δημιουργία άγχους και δυσαρέσκειας στους πελάτες, δυσαρέσκεια που μεταφράζεται και απώλεια πελατών και εσόδων.

Και πώς αντιμετωπίζεται με το cyber insurance;

Κάθε περιστατικό παραβίασης ασφάλειας δημιουργεί κρίση στην εταιρία και η διαχείρισή του απαιτεί εκπαιδευμένο ανθρώπινο  δυναμικό, ύπαρξη Πλάνου Αντιμετώπισης  Περιστατικών και ασφάλιση cyber insurance η οποία εκτός από την κάλυψη των οικονομικών συνεπειών προσφέρει την τεχνογνωσία διαχείρισης περιστατικών και τους ειδικούς οι οποίοι κάνουν το Πλάνο Αντιμετώπισης Περιστατικών της εταιρίας λειτουργικό. Να επισημάνουμε ότι την ανάγκη ύπαρξης υποχρεωτικής ασφάλισης cyberinsuranceγια τις επιχειρήσεις στα επόμενα χρόνια ανέδειξε και ο πρόεδρος της EIOPA κος Bernardino μιλώντας πριν λίγες  ημέρες σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη ασφάλιση προσφέρει αποτελεσματική προστασία διαχείρισης περιστατικών στις εταιρίες.

Στην ελληνική πραγματικότητα που εστιάζουν τα περιστατικά «κυβερνοεγκλήματος»;

Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι το κλείδωμα των συστημάτων τους από κακόβουλο λογισμικό ransomware και η αποστολή χρημάτων στους κυβερνοεγκληματίες, οι οποίοι είχαν αλλάξει τα στοιχεία του λογαριασμού στον οποίο πρέπει να πάνε τα χρήματα.

Η εταιρεία σας έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη στο Cyber Insurance και  υψηλή αναγνώριση στην ελληνική αγορά. Πως επιτεύχθηκε αυτή η διάκριση;

Έχουμε μάθει να σκεπτόμαστε διαφορετικά. Δεν βλέπουμε την ασφάλιση περιοριστικά αλλά την εντάσσουμε σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα που καλύπτει τις ανάγκες του ασφαλισμένου και του δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον κίνδυνο. Δημιουργήσαμε παγκόσμια φήμη γιατί από νωρίς επενδύσαμε σε έναν χώρο που πιστεύουμε ότι είναι το μέλλον, βλέποντας το μεγάλο κενό που υπάρχει την κατανόηση των κινδύνων που καλύπτει η ασφάλιση cyber insurance από τους πελάτες όσο και τους διαμεσολαβητές.

Δώσαμε έμφαση στην εκπαίδευση των πελατών φτιάχνοντας μια εκπαιδευτική μηχανή www.cyberinsurancequote.gr , η οποία βραβεύτηκε από την αγορά των Lloyd’s στον διαγωνισμό καινοτομίας που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και των συνεργατών που ήθελαν να ασχοληθούν πραγματικά με την προώθηση της συγκεκριμένης ασφάλισης.

Δημιουργήσαμε LinkedIn Groups τα οποία λειτουργούν σαν εκπαιδευτικά εργαλεία των μελών της Ομάδας Διαχείρισης Περιστατικών μιας εταιρίας προσφέροντας γνώση στα μέλη τους για την σωστή αντιμετώπιση περιστατικών.

Βλέποντας την προσπάθειά που κάναμε μας εμπιστεύθηκαν μεγάλα ονόματα της αγοράς των Lloyd’s,με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς του cyber insurance,για την διάθεσή των προϊόντων τους στην Ελληνική Αγορά.

 

Τι παραπάνω προσφέρετε στους πελάτες / συνεργάτες σας στην ασφάλιση cyberinsurance;

Τεχνογνωσία, εξειδικευμένη ομάδα υποστήριξης, ειδικές καλύψεις, καινοτόμες υπηρεσίες και άμεση πρόσβαση στις καλύτερες παγκόσμιες λύσεις που προσφέρει η αγορά των Lloyd’s. Υποστήριξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση μιας πώλησης.

Συμπληρώνετε φέτος 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ελληνική αγορά μπορείτε να μας πείτε τι είναι αυτό που σας  διαφοροποίησε σαν εταιρία;

H γνώση της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και η δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας στους ασφαλισμένους και τους συνεργάτες μας. Η συνεργασία μας με την αγορά των Lloyd’s μας έδωσε τη δυνατότητα να προσφέρουμε πάντα εξειδικευμένα προϊόντα σε εξειδικευμένους τομείς.

Πηγή; https://www.insurance-eea.gr