Στο φως δύο νέες υποθέσεις απάτης μέσω διαδικτύου

30/10/2015 09:54

 

Δύο υποθέσεις άπατης εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σχηματίστηκε δικογραφία, στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, ύστερα από παραγγελίες των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Θηβών και Αθηνών αντίστοιχα, σε βάρος 50χρονου άνδρα για απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση.

 

Ειδικότερα, τον περασμένο Αύγουστο, στο Τμήμα Ασφαλείας Θήβας, υπεβλήθη έγκληση από ιδιώτη, ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα απάτης από άγνωστους δράστες, με τη μέθοδο της ανάρτησης αγγελίας πώλησης οχήματος στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, άγνωστοι ανάρτησαν σε ελληνική ιστοσελίδα, αγγελία πώλησης αγροτικού μηχανήματος, έναντι του χρηματικού ποσού των 17.200 ευρώ.

 

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο παθών επικοινώνησε με τον φερόμενο ως πωλητή, ο οποίος του γνωστοποίησε πως το όχημα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και του υπέδειξε να επικοινωνήσει με μεταφορική εταιρία, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα αναλάμβανε και την μεταφορά του οχήματος στην Ελλάδα, μετά την προκαταβολή χρηματικού ποσού.

 

Ο ιδιώτης επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εκπροσώπους της παραπάνω υποτιθέμενης εταιρίας και πείστηκε να καταβάλλει ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 3.617 ευρώ, σε τραπεζικό λογαριασμό τράπεζας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό την αποστολή του αγροτικού μηχανήματος, πλην όμως, ποτέ δεν παρέλαβε το εν λόγω μηχάνημα.

 

Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2014 από έτερο ιδιώτη υπεβλήθη έγκληση στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία είχε πέσει θύμα απάτης από άγνωστους δράστες, με την ίδια μέθοδο και όμοιο τρόπο δράσης.

 

Στη περίπτωση αυτή, ο ιδιώτης είχε εντοπίσει σε ελληνική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, αγγελία πώλησης πολυτελούς Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, με έδρα το Εδιμβούργο Σκωτίας, έναντι 46.200 ευρώ.

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον φερόμενο ως πωλητή, του υπεδείχθη να επικοινωνήσει με την ίδια μεταφορική εταιρία και ακολούθως, με την προαναφερόμενη μέθοδο, πείσθηκε να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 3.450 ευρώ ως προκαταβολή, σε λογαριασμό τράπεζας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ουδέποτε παρέλαβε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατόπιν σχετικών παραγγελιών των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Θήβας και Αθηνών αντίστοιχα, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ψηφιακών δεδομένων - στοιχείων των εν λόγω υποθέσεων. Στη συνέχεια και μετά από αλληλογραφία με τις αρμόδιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας, προέκυψε η εμπλοκή του 50χρονου ημεδαπού και στις δύο υποθέσεις.

 

Προχθές πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του 50χρονου ημεδαπού σε περιοχή της Αττικής, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος θα αποσταλεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

 

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ για τον σε βάρος του 50χρονου έχουν σχηματιστεί και κατά το παρελθόν από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συναφείς δικογραφίες, για παρόμοια αδικήματα.

Πηγή www.newsbeast.gr