Ransomare: Γιατί βλέπουμε τόσο πολλές επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων;

30/10/2023 15:49

Οι επιθέσεις Ransomware σε νοσοκομεία και ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένες για διάφορους λόγους:

  1. Rich Data Troves: Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης αποθηκεύουν έναν θησαυρό ευαίσθητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών αρχείων υγείας, οικονομικών δεδομένων και άλλων προσωπικών πληροφοριών. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν αυτά τα δεδομένα για κλοπή ταυτότητας, οικονομικό κέρδος ή ακόμα και εκβιασμό.
  2. Υποδομές ζωτικής σημασίας: Τα νοσοκομεία αποτελούν μέρος κρίσιμων υποδομών και η διακοπή της λειτουργίας τους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο μπορούν εύκολα να το εκμεταλλευτούν για να εκβιάσουν λύτρα ή να δημιουργήσουν χάος για πολιτικά ή ιδεολογικά κίνητρα. 
  3. Κίνδυνος IoT: Πολλοί οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν IoT, και υπάρχει μεγάλος αριθμός μη διαχειριζόμενων συσκευών IoT συνδεδεμένων στο δίκτυο. Κάθε μία από αυτές τις συσκευές IoT είναι ένα σημείο εισόδου για τους χάκερ, καθιστώντας σχεδόν κάθε νοσοκομείο ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις.
  4. Τρωτά σημεία στα Legacy Systems: Πολλά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βασίζονται σε τεχνολογία παλαιού τύπου, η οποία ενδέχεται να μην διαθέτει ισχυρά μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αυτά τα ξεπερασμένα συστήματα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στην εκμετάλλευση, καθιστώντας τα ελκυστικούς στόχους.
  5. Περιορισμένοι πόροι IT: Τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης συχνά διαθέτουν περιορισμένους πόρους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τόσο όσον αφορά τον προϋπολογισμό όσο και την εμπειρογνωμοσύνη. Αυτό τα καθιστά ελκυστικούς στόχους, καθώς μπορεί να έχουν ασθενέστερες άμυνες σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες.
  6. Υψηλές Προσδοκίες, Χαμηλή Ανοχή: Η φύση της υγειονομικής περίθαλψης σημαίνει ότι οποιαδήποτε διακοπή μπορεί να έχει άμεσες και απειλητικές συνέπειες για τη ζωή. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την επείγουσα ανάγκη, γνωρίζοντας ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είναι πιο πιθανό να πληρώσουν λύτρα γρήγορα για να αποκαταστήσουν κρίσιμες υπηρεσίες.
  7. Τρωτά σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού: Το οικοσύστημα υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνει διάφορες διασυνδεδεμένες οντότητες, συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών εταιρειών, κατασκευαστών ιατρικών συσκευών και ασφαλιστικών παρόχων. Οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο ενδέχεται να εκμεταλλευτούν τρωτά σημεία σε αυτά τα διασυνδεδεμένα συστήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης.
  8. Παγκόσμιες ανησυχίες για την υγεία: Γεγονότα όπως παγκόσμιες κρίσεις υγείας ή πανδημίες μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση επείγοντος και απόσπασης της προσοχής, παρέχοντας κάλυψη στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να πραγματοποιούν επιθέσεις όταν η προσοχή επικεντρώνεται αλλού.
Πηγή www.itsecuritypro.gr