Προσλαμβάνουν χάκερ για να αποκρούουν κυβερνοεπιθέσεις του Jordan Robertson

27/05/2015 06:32

Μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες έχουν προσλάβει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες ειδικούς από διάφορες κρατικές υπηρεσίες για να προστατεύσουν τα ιντερνετικά τους δίκτυα.

Προσλαμβάνουν χάκερ για να αποκρούουν κυβερνοεπιθέσεις

Ανθεί ο κλάδος της κυβερνοπροστασίας στις επιχειρήσεις, καθώς πολυεθνικές είναι διατεθειμένες να πληρώσουν χρυσάφι για περισσότερη ασφάλεια

Οι ευκαιρίες απασχόλησης δεν ήταν ποτέ καλύτερες από όσο είναι σήμερα για τις «ειδικές δυνάμεις» της καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος. Ο 30χρονος Σκοτ Ντέιβις εγκατέλειψε καριέρα σε υπηρεσίες ασφαλείας της Αυστραλίας για να αναλάβει παρόμοια καθήκοντα στην εταιρεία FireEye Inc. Ο 35χρονος Μπράιαν Βάρνερ εγκατέλειψε τη θέση του στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, όπου είχε ως καθήκον την παρακολούθηση ιντερνετικών δικτύων στη Μέση Ανατολή, για να αναλάβει παρόμοια καθήκοντα ειδικού ασφαλείας στη Symantec Corp. «Εχω έναν καμβά για να ζωγραφίσω ό,τι θέλω» λέει ο Βάρνερ αναφερόμενος στην έλλειψη γραφειοκρατίας αλλά και τη δυνατότητα που του προσφέρει η νέα του δουλειά να εργάζεται εξ αποστάσεως από τη Φλόριδα.
 
Οι ειδικές ιδιωτικές εταιρείες που ειδικεύονται στην κυβερνοασφάλεια έχουν προσλάβει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες ειδικούς από κρατικές υπηρεσίες. Στόχος των εταιρειών αυτών είναι να κερδίσουν πολλά χρήματα πουλώντας τις υπηρεσίες τους σε άλλες επιχειρήσεις οι οποίες φοβούνται τους χάκερ. Ο αριθμός και η αποτελεσματικότητα των χάκερ έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα καθώς μόνο πέρυσι εκλάπησαν από διάφορες επιχειρήσεις περισσότερα από 1 δισ. ψηφιακά αρχεία.
 
Τέτοιους ειδικούς προσλαμβάνουν όμως απευθείας και πολυεθνικές. Η JPMorgan προσέλαβε, για παράδειγμα, πέρυσι στο τμήμα κυβερνοασφάλειας δύο πρώην στελέχη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.
Οι ειδικοί στις κυβερνοεπιθέσεις και στην αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων που έχει εκπαιδεύσει η ίδια η κυβέρνηση αποτελούν πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου πανίσχυρου κλάδου κυβερνοασφάλειας που έχει δημιουργηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι ο κλάδος αυτός αναμένεται ότι θα έχει το επόμενο έτος συνολικά έσοδα 48 δισ. δολάρια. Πρόκειται για ποσό αυξημένο 41% σε σύγκριση με το 2012, σύμφωνα με την εταιρεία Gartner Inc.
 
Από το 2013 η FireEye έχει προσλάβει περισσότερους από 100 πρώην κυβερνητικούς χάκερ στο πλαίσιο μεγάλης επέκτασης των δραστηριοτήτων της που της έχει κοστίσει πάνω από 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ντέιβ ντε Βαλτ. Η Symantec έχει αναβαθμίσει το τμήμα υπηρεσιών ασφαλείας κατά 30% περίπου, το οποίο απασχολεί πλέον περίπου 500 άτομα.  © Bloomberg News
 
Πηγή https://www.tanea.gr/news/economy/article/5229829/proslambanoyn-xaker-gia-na-apokroyoyn-kybernoepitheseis/