Κυβερνοεπίθεση DDOS θέτει εκτός λειτουργίας για 5 ώρες το αεροδρομιο της Βαρσοβίας

25/06/2015 15:18
Βαρσοβία: Καμία αεροπορική εταιρεία δεν είναι ασφαλής από κυβερνοεπιθέσεις σαν αυτή που καθήλωσε δεκάδες αεροπλάνα και εκατοντάδες επιβάτες στο αεροδρόμιο «Σοπέν» της Βαρσοβίας, προειδοποιούν οι πολωνικές αερογραμμές LOT μετά το πλήγμα που δέχθηκαν.

Υπολογιστές της LOT που εκδίδουν σχέδια πτήσης παρέμειναν εκτός λειτουργίας για πέντε ώρες την Κυριακή με αποτέλεσμα να ακυρωθούν ή να αναβληθούν δεκάδες πτήσεις.

Η υπόθεση διερευνάται τώρα από την πολωνική μυστική υπηρεσία, μέχρι στιγμής όμως οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

Το περιστατικό, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, εγείρει ερωτήματα για το εάν τα συστήματα των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων προστατεύονται επαρκώς από επιθέσεις που θα μπορούσαν ακόμα και να ρίξουν αεροπλάνα.

«Το πρόβλημα αφορά την αεροπορική βιομηχανία σε μεγάλη κλίμακα, και σίγουρα πρέπει να του δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της LOT Σεμπαστιάν Μίκοζ. 

«Πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε οποιαδήποτε στιγμή» προειδοποίησε.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι παρόμοια συστήματα χρησιμοποιούνται και από άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Η επίθεση της Κυριακής φαίνεται ότι ακολούθησε την τακτική DoS (Denial of Service ή άρνηση παροχής υπηρεσιών), κατά την οποία οι επιτιθέμενοι κατακλύζουν το στόχο με αιτήματα σύνδεσης μέχρι να τον θέσουν εκτός λειτουργίας λόγω υπερφόρτωσης.

Οι περισσότερες επιθέσεις DoS βάζουν στο στόχαστρο δημόσιους δικτυακούς τόπους, ωστόσο η LOT δεν έχει δικό της δικτυακό τόπο.

Παραμένει ασαφές αν οι υπολογιστές που παραβιάστηκαν λειτουργούν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, κάτι που θα τους καθιστούσε πολύ πιο ευάλωτους.

Εκπρόσωπος της LOT αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα. «Το βασικό για μια αεροπορική εταιρεία είναι η ικανότητα εφαρμογής έκτακτων μέτρων σε τέτοιες καταστάσεις. Πιστεύω ότι περάσαμε το τεστ» περιορίστηκε να δηλώσει.
 
Πηγή:https://news.in.gr/