Οι κυβερνοεπιθέσεις απειλούν ανθρώπινες ζωές. Peter Hille / Στέφανος Γεωργακόπουλος

27/05/2015 06:22

Μετά την κυβερνοεπίθεση τζιχαντιστών στον σταθμό TV5 Monde η γαλλική κυβέρνηση υπόσχεται αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών. Ειδικοί εκτιμούν ότι τα υπάρχοντα συστήματα είναι ευάλωτα.

                             

Τη νύχτα προς την Πέμπτη για πολλές ώρες οι θεατές των 11 προγραμμάτων του δημόσιο γαλλικού τηλεοπτικού προγράμματος TV5 Monde έβλεπαν είτε μόνο μια μαύρη οθόνη, είτε εκπομπές αρχείου. Χάκερ που υποστηρίζουν ότι πρόσκεινται στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχαν αποκτήσει τον έλεγχο των υπολογιστών του σταθμού και παρέλυσαν το τηλεοπτικό πρόγραμμα, την ιστοσελίδα του σταθμού, αλλά και τον λογαριασμό του TV5 Monde στο facebook. Τις τελευταίες ώρες οι τεχνικοί του σταθμού κατάφεραν να αποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό την κανονική ροή του προγράμματος.

Η αντίδραση του γενικού διευθυντή του σταθμού δείχνει ότι κανείς στο σταθμό δεν περίμενε μια κυβερνοεπίθεση: «Διαθέτουμε firewall και άλλα ισχυρά συστήματα ασφαλείας. Το επιβεβαίωσαν πριν λίγες εβδομάδες τεχνικοί. Έχουμε συνεπώς να κάνουμε με καλά οργανωμένη επίθεση», δήλωσε ο Ιβ Μπιγκό.

Ειδικοί σε ζητήματα πληροφορικής επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του γενικού διευθυντή, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες για τις συνθήκες τις επίθεσης των χάκερ στο TV5 δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο Ματίας Ροσέ από την NTT Com Security θεωρεί ότι τέτοιου είδους επιθέσεις ενδέχεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα: «Διαπιστώνουμε ότι τα συστήματα ασφαλείας στην βιομηχανία είναι ισχυρότερα από εκείνα σε άλλους τομείς που διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα. Υπάρχει συνεπώς κίνδυνος όχι μόνο για την διαδικτυακή επικοινωνία και το ίδιο το σύστημα, αλλά, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και για την ζωή ανθρώπων».

Δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια

Ένοπλοι φρουρούν την είσοδο του TV5 στο Παρίσι

Ένοπλοι φρουρούν την είσοδο του TV5 στο Παρίσι

H προειδοποίηση του γερμανού ειδικού είναι σαφής διότι τα συστήματα πχ. του μετρό, των υπηρεσιών ύδρευσης ή των αεροδρομίων βρίσκονται σε δίκτυο και είναι συνεπώς ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις. «Πρόκειται για νέα σενάρια, στα οποία πρέπει να προσαρμοστούμε», δηλώνει ο Ματίας Ροσέ και εξηγεί: «Στην περίπτωση του TV5 είναι προφανές ότι οι χάκερ απόκτησαν πρόσβαση σε νευραλγικά σημεία του σταθμού. Μέχρι σήμερα είχαμε επιθέσεις μόνο στο YouTube, τους λογαριασμούς στο Twitter ή τις ιστοσελίδες. Η ενέργεια αυτή όμως έχει κυρίως πολιτικά κίνητρα, μιας και οι χάκερ ανέβασαν ισλαμιστικά συνθήματα στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού».

Η ειδική σε ζητήματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων Χάγια Σούλμαν από το Πολυτεχνείο του Ντάρμστατ θεωρεί ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια: «Τα πρωτόκολλα του ίντερνετ και ο τρόπος που είναι δομημένο το κάνει ευάλωτο σε επιθέσεις: Είναι δύσκολο να αλλάξεις το υφιστάμενο σύστημα και να εντάξεις δικλίδες ασφαλείας. Το κόστος είναι μεγάλο και οι περισσότεροι θεσμοί και επιχειρήσεις το αποφεύγουν. Η ασφάλεια του διαδικτύου εξαρτάται από τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας. Για το λόγο αυτό απαιτούνται κυβερνητικές αποφάσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια του ίντερνετ. Στο ζήτημα αυτό οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι πολύ πιο μπροστά από την Ευρώπη, καταλήγει η Χάγια Σούλμαν.

Peter Hille / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή https://www.dw.de