Οι "διασυνδεδεμένοι" καταναλωτές εμφανίζουν σημάδια ψηφιακής "αμνησίας"

24/07/2015 17:39
 

Με το φαινόμενο της “ψηφιακής αμνησίας” έρχονται αντιμέτωποι, όλο και πιο συχνά, οι διασυνδεδεμένοι πολίτες, εξαιτίας της αυξανόμενης εξάρτησης από τις ψηφιακές συσκευές. Η ανθρώπινη μνήμη δείχνει να “αδυνατίζει”, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές εμπιστεύονται τις “έξυπνες” συσκευές, προκειμένου να αποθηκεύουν προσωπικές πληροφορίες, τις οποίες η συσκευή αναλαμβάνει να “θυμάται” για λογαριασμό τους. Νέα έρευνα της Kaspersky Lab αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι “διασυνδεδεμένοι καταναλωτές” στην Ευρώπη δεν μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους, σημαντικούς τηλεφωνικούς αριθμούς, όπως εκείνοι των παιδιών τους (53%), των σχολείων των παιδιών τους (90%) και του χώρου εργασίας τους (51%). Επιπλέον, περίπου το ένα τρίτο δεν μπορούσε να θυμηθεί τον αριθμό του/της συντρόφου του, ενώ τέσσερις στους δέκα δήλωσαν ότι είχαν ξεχάσει τον τηλεφωνικό αριθμό του σπιτιού τους κατά την ηλικία των 10-15 ετών.

 

Η αυξανόμενη εξάρτηση από τις ψηφιακές συσκευές “αδυνατίζει” τη μνήμη - Οι “διασυνδεδεμένοι καταναλωτές” συχνά δεν μπορούν να θυμηθούν σημαντικούς τηλεφωνικούς αριθμούς, όπως των παιδιών τουςΌπως διαπιστώνει η έρευνα, το “Google Effect”, η επίδραση, δηλαδή, που έχει στη μνήμη μας η δυνατότητα να βρίσκουμε πληροφορίες στο Διαδίκτυο, έχει επεκταθεί και φτάνει πλέον και στις σημαντικές πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η αδυναμία μας να θυμόμαστε σημαντικές πληροφορίες οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε παραδώσει την ευθύνη για τη διαχείριση των πληροφοριών σε ψηφιακές συσκευές, όπως τα smartphones.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 6.000 καταναλωτές ηλικίας 16 ετών και άνω από έξι ευρωπαϊκές χώρες, σχεδόν οι μισοί (43%) από τους νεότερους καταναλωτές (16-24 ετών) δηλώνουν ότι στο smartphone τους βρίσκονται αποθηκευμένα, σχεδόν, όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν ή να θυμηθούν.

Ένα συντριπτικό 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στο σύγχρονο διασυνδεδεμένο κόσμο, οι άνθρωποι καλούνται απλά να θυμούνται πάρα πολλούς αριθμούς, διευθύνσεις και υποχρεώσεις - κάτι που θεωρούν ανέφικτο, ακόμα και αν το επιθυμούν.

Θέματα ασφαλείας
Σύμφωνα με την έρευνα, πιθανή απώλεια ή διαρροή δεδομένων, που αποθηκεύονται σε ψηφιακές συσκευές και ειδικότερα στα smartphones, θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα σε πολλούς χρήστες. Τέσσερις στις δέκα γυναίκες, αλλά και τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους στο γενικό πληθυσμό ηλικίας 16-24 ετών, θα αισθάνονταν βαθιά θλίψη, δεδομένου ότι έχουν αναμνήσεις αποθηκευμένες στις συσκευές τους, που πιστεύουν ότι δε θα μπορούσαν να ανακτήσουν ποτέ ξανά.

Μία στις τέσσερις γυναίκες και αλλά και ένας στους τέσσερις νεότερους ερωτηθέντες, θα ήταν εντελώς έξαλλοι, καθώς οι συσκευές τους είναι το μόνο μέρος, που αποθηκεύουν εικόνες και στοιχεία επικοινωνίας.

Παρά την αυξανόμενη εξάρτηση από τις ψηφιακές συσκευές, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν προστατεύουν επαρκώς τις συσκευές αυτές με τεχνολογία ασφαλείας. Ιδιαίτερα ελλιπής είναι η προστασία των smartphones και των tablets. Μόνο ένας στους τρεις (36%) εγκαθιστά επιπλέον λύση ασφαλείας στο smartphone του και μόνο το ένα τέταρτο περίπου (23%) εγκαθιστά μια λύση ασφάλειας στο tablet του. Ένας στους πέντε χρήστες (21%) δεν προστατεύει οποιαδήποτε από τις συσκευές του με πρόσθετη ασφάλεια.

Πηγή www.sepe.gr