Northwind : Οδηγός Προστασίας & Διαχείρισης Περιστατικών Ransomware
Οι Ransomware είναι κακόβουλα λογισμικά τα οποία επιτίθενται και κρυπτογραφούν τα δεδομένα του θύματός τους, ενώ στη συνέχεια ζητούν την πληρωμή λύτρων με μορφή Bitcoin για την αποκρυπτογράφηση.
Με την έξαρση που παρουσιάζουν οι επιμολύνσεις από τους Ransomware τα τελευταία χρόνια, ακόμα και οι πιο έμπειροι χρήστες μπορεί να την πατήσουν, πόσο μάλλον οι λιγότερο εξοικιωμένοι.
Στη Northwind Data Recovery, χρησιμοποιούμε όλες τις διαθέσιμες τεχνικές για να μπορέσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα δεδομένα που έχουν επιμολυνθεί, όμως κάποιες φορές ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσουμε τους πελάτες μας ότι ούτε κι εμείς πλέον μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους βοηθήσουμε.
Για να μην έρθουμε λοιπόν σε αυτή τη δυσάρεστη θέση, ετοιμάσαμε έναν οδηγό για να βοηθήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν τις επιθέσεις των Ransomware. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα μπορείτε να θωρακίσετε τον Η/Υ σας και κατ' επέκταση τον εαυτό σας, τα δεδομένα σας, τη δουλειά σας και τους αγαπημένους σας από δυσάρεστα γεγονότα.
Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε πιστά αυτόν τον οδηγό. Αν σας φαίνεται μεγάλος ή πολύπλοκος, ζητήστε από κάποιον με περισσότερη εμπειρία να σας βοηθήσει.
ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ: Backup, BACKUP, BACKUP!
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά εδώ, είναι ο βασικότερος κανόνας τον οποίο θα πρέπει να ακολουθείτε ανεξαρτήτως αν κινδυνεύετε να επιμολυνθείτε από Ransomware ή όχι. Στην περίπτωση που έχετε πρόσφατο backup και επιμολυνθείτε από Ransomware, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απομακρύνετε την επιμόλυνση και να επαναφέρετε τα δεδομένα σας από το backup.
Δυστυχώς η απλή προσθήκη ενός σκληρού δίσκου στον Η/Υ σας και τήρηση των backup εκεί κάθε τόσο, δεν είναι αρκετή. Ο λόγος είναι ότι τα Ransomware θα στοχεύσουν σε όλους τους τοπικούς δίσκους του Η/Υ και σε όλους τους δικτυακούς δίσκους (πολλές φορές και σε αυτούς που δεν έχουν γίνει map). Αυτό σημαίνει ότι τα backup σε τοπικά και απομακρυσμένα μέσα θα κρυπτογραφηθούν επίσης.
Οι λύσεις σε αυτήν την περίπτωση είναι δύο: α) Τήρηση του backup σε Cloud με ό,τι αυτό συνεπάγεται (κόστος, πρόβλημα με την εχεμύθεια, αργή πρόσβαση) και β) Τήρηση του backup σε έναν δίσκο ο οποίος δεν είναι στο δίκτυο και αποσυνδέεται μετά την ολοκλήρωση του backup από τον Η/Υ.
ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ: Εγκαταστήστε ένα καλό λογισμικό προστασίας
Σιγουρευτείτε ότι ο Η/Υ σας προστατεύεται από αξιόπιστο λογισμικό προστασίας. Προτείνουμε να εγκατασταθούν λογισμικά antivirus, antiransomware και antiexploit τα οποία να έχουν τη δυνατότητα ανάλυσης της συμπεριφοράς του υπολογιστή και να σας ενημερώνουν αν εντοπίσουν μόλυνση από Ransomware, ακόμα και αν αυτοί είναι νέοι (zero day tolerance).
ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ: Εγκαταστείτε πάντα τις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος
Οι πιο πολλοί Ransomware εγκαθίστανται μέσω scripts τα οποία ονομάζονται exploit kits. Αυτά στοχεύουν σε αδυναμίες και τρύπες ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος του Η/Υ (πχ. των Windows). Αν λαμβάνετε ειδοποίηση από τα Windows ότι υπάρχουν ενημερώσεις, εγκαταστήστε τις. Πολλές από αυτές τις ενημερώσεις αφορούν την ασφάλεια και σας προστατεύουν από κενά ασφαλείας, τα οποία θα προστατεύσουν τον Η/Υ από το να εκτελεί εντολές του επιτιθέμενου. Η Microsoft δημοσιεύει ενημερώσεις στο Patch Tuesday, το οποίο είναι κάθε δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα, οπότε να είστε έτοιμοι να κάνετε αυτές τις ενημερώσεις και να επανεκκινήσετε τον Η/Υ σας εκείνη τη μέρα. Τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα, όπως τις Apple ή οι διανομές Linux δημοσιεύουν ενημερώσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να τις εγκαταστήσετε μόλις δημοσιευτούν.
ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ: Διατηρείτε τα εγκατεστημένα προγράμματα ενημερωμένα
Ακριβώς όπως με τα λειτουργικά συστήματα, τα exploit kits στοχεύουν σε κενά ασφαλείας σε κοινώς χρησιμοποιούμενα λογισμικά και προγράμματα του Η/Υ, όπως η Java, ο Adobe Flash Player, o Adobe Reader και άλλα. Επομένως είναι απολύτως αναγκαίο να τηρείτε τα εγκατεστημένα προγράμματα ενημερωμένα. Για Windows, προτείνουμε το Flexera Personal Software Inspector, το οποίο θα κάνει έλεγχο των εγκατεστημένων προγραμμάτων και λογισμικών και θα σας ενημερώνει όταν υπάρχουν ανανεώσεις. Για Mac, προτείνουμε το MacUpdate Desktop, το οποίο όμως δεν είναι δωρεάν.
ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΕΜΠΤΟΣ: Βεβαιωθείτε ότι τα φίλτρα SPAM σας είναι λειτουργικά
Ίσως η πιο διαδεδομένη μέθοδος διασποράς Ransomware είναι μέσω SPAM emails τα οποία παριστάνουν πως είναι δελτία αποστολής, τιμολόγια, βιογραφικά σημειώματα κλπ. Αν χρησιμοποιείτε web mail παρόχους όπως η Gmail, η Yahoo και η Hotmail, τότε τα περισσότερα από αυτά τα email φιλτράρονται πριν φτάσουν στο Inbox σας. Δυστυχώς αν έχετε δικό σας domain και η υπηρεσία του SPAM filtering δεν λειτουργεί σωστά, πολλά από αυτά τα email θα καταλήξουν στα εισερχόμενά σας.
ΚΑΝΟΝΑΣ EKTOΣ: Ενεργοποιήστε την προβολή των επεκτάσεων των αρχείων!
Ως προεπιλογή, τα Windows και τα MacOS δεν δείχνουν την επέκταση των αρχείων όταν περιηγήστε σε έναν φάκελο. Αυτό βοηθάει τους επιτιθέμενους στο να ξεγελάσουν τον χρήστη κάνοντας τον να νομίζει ότι ένα εκτελέσιμο αρχείο είναι στην πραγματικότητα ένα πιο οικείο αρχείο όπως ένα αρχείο Word, Excel ή PDF. Το θύμα θα ανοίξει το αρχείο περιμένοντας να δει περιεχόμενο, όμως στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να εκτελεί το αρχείο που θα εγκαταστήσει το Ransomware.
Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ένα παράδειγμα όπου ένα κακόβουλο εκτελέσιμο αρχείο (.exe) παριστάνει ότι είναι .pdf. Με την ενεργοποίηση της προβολής των επεκτάσεων βλέπουμε την πραγματική του ταυτότητα (.pdf.exe).
Για την συνέχεια κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε τον πλήρη Οδηγό