Μόνο μία στις δύο εταιρείες νιώθει ασφαλής έναντι κυβερνο-επιθέσεων
Ανασφαλείς έναντι των επιθέσεων, που εκδηλώνονται μέσω του Διαδικτύου, δηλώνουν περισσότερες από μία στις δύο εταιρείες και οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, μόλις το 45% των επιχειρήσεων και οργανισμών, διεθνώς, απαντά ότι νιώθει βέβαιο για τα επίπεδα ασφάλειας που διαθέτει έναντι των κυβερνοεπιθέσεων. Όπως σχολιάζουν οι ίδιες οι εταιρείες, την ανασφάλεια τροφοδοτεί το γεγονός ότι οι ψηφιακές επιθέσεις γίνονται, διαρκώς, όλο και πιο περίπλοκες και εξεζητημένες, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιες ότι μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα ασφαλείας της Cisco για το 2016 (Annual Security Report), μεταξύ 2014 και 2015, ο αριθμός των οργανισμών που αναφέρουν ότι οι λύσεις ασφαλείας των υποδομών τους είναι “up-to-date” μειώθηκε κατά 10%, με προφανείς τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η “γήρανση” των συστημάτων ασφαλείας. Η έρευνα της Cisco αναδεικνύει μια σειρά από ενδιαφέροντα ευρήματα, σχετικά με την ασφάλεια επιχειρήσεων και οργανισμών έναντι ψηφιακών επιθέσεων. Για παράδειγμα, η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 31% των συσκευών δεν υποστηρίζεται πλέον και δεν συντηρείται από τον προμηθευτή τους.
Παρά τη δική τους αβεβαιότητα, επιχειρήσεις και οργανισμοί θεωρούν - στη μεγάλη τους πλειοψηφία (92%) - ότι οι ρυθμιστικές Αρχές και επενδυτές περιμένουν από αυτές να διαχειρίζονται την έκθεση στους κινδύνους τους κυβερνοχώρου.
Αδύναμος κρίκος
Οι μικρομεσαίες εταιρείες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευάλωτες σε ψηφιακές επιθέσεις, γεγονός που τις καθιστά τον “αδύναμο κρίκο” της επιχειρηματικής αλυσίδας. Για παράδειγμα, μεταξύ 2014 και 2015 ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν λύσεις διαδικτυακής ασφάλειας, μειώθηκε κατά περισσότερο από 10%.
Σύμφωνα με την έκθεση της Cisco, συχνά, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά δεν διαθέτουν τους πόρους για μια ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας, προσφεύγουν στην εξωτερική ανάθεση (Outsourcing) για την προστασία τους έναντι των ψηφιακών απειλών. Οι επιχειρήσεις αυτές αντιπροσώπευαν το 2015 το 23%, έναντι 14% ένα χρόνο νωρίτερα.
Χρόνος εντοπισμού
Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, που επικαλείται η Cisco στην έκθεση της, εξαιρετικά αργός παραμένει ο χρόνος εντοπισμού μιας επίθεσης μέσω του Διαδικτύου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων, ο χρόνος αυτός κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ημερών, ταχύτητα που κάθε άλλο παρά εγγυάται την προστασία των εταιρειών από τους ψηφιακούς εγκληματίες.
Πηγή www.sepe.gr