Μία επίθεση DDoS μπορεί να στοιχίσει πάνω από $400.000 σε μια επιχείρηση

10/07/2015 12:18
 

Σημαντικές οικονομικές απώλειες, που κατά μέσο όρο κυμαίνονται από $52.000 έως $444.000, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, μπορεί να κοστίσει σε μία εταιρεία μία επίθεση DDoS στους online πόρους της. Το μέγεθος του προβλήματος αναδεικνύει έρευνα των Kaspersky Lab και B2B International, η οποία επισημαίνει ότι για πολλούς οργανισμούς, τα κόστη αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον ισολογισμό μιας εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα βλάπτουν και τη φήμη της, αφού συνεργάτες και πελάτες χάνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στους online πόρους της.

Το 38% των εταιρειών, που δέχτηκε επίθεση DDoS, δεν ήταν σε θέση να διεκπεραιώσει βασικές λειτουργικές δραστηριότητες, ενώ το 33% των ερωτηθέντων αναφέρθηκε στην απώλεια επιχειρηματικών ευκαιριών και συμβολαίωνΣύμφωνα με την έρευνα, το 61% των θυμάτων επιθέσεων DDoS έχασε προσωρινά την πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες. Το 38% των εταιρειών δεν ήταν σε θέση να διεκπεραιώσει βασικές λειτουργικές δραστηριότητες, ενώ το 33% των ερωτηθέντων αναφέρθηκε στην απώλεια επιχειρηματικών ευκαιριών και συμβολαίων. Επιπλέον, για το 29% των περιστατικών DDoS, μια επιτυχημένη επίθεση είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρική πιστοληπτική ικανότητα, ενώ στο 26% των περιπτώσεων προκάλεσε αύξηση των ασφαλίστρων. 

Στον υπολογισμό του μέσου κόστους των απωλειών, οι ειδικοί συμπεριέλαβαν και τα κόστη αποκατάστασης των συνεπειών ενός τέτοιου περιστατικού. Για παράδειγμα, το 65% των εταιρειών χρησιμοποίησε συμβουλευτικές υπηρεσίες από ειδικούς ψηφιακής ασφάλειας, το 49% των επιχειρήσεων πλήρωσε για να τροποποιήσει την πληροφοριακή υποδομή Πληροφορικής του, το 46% των θυμάτων χρειάστηκε να στραφεί σε δικηγόρους και το 41% στράφηκε σε risk managers. 

 

Παράπλευρες απώλειες

Τα παραπάνω είναι μόνο τα πιο κοινά έξοδα. Οι πληροφορίες για επιθέσεις DDoS και την επακόλουθη διατάραξη των εργασιών λαμβάνουν συχνά δημόσιο χαρακτήρα, γεγονός που προστίθεται στους κινδύνους. Το 38% των εταιρειών υπέστη απώλεια φήμης ως αποτέλεσμα επίθεσης DDoS και σχεδόν ένας στους τρεις ενδιαφερόμενους οργανισμούς έπρεπε να ζητήσει τη συνδρομή συμβούλων εταιρικής επικοινωνίας.

Μια επιτυχημένη επίθεση DDoS μπορεί να βλάψει κρίσιμες λειτουργίες, με αποτέλεσμα σοβαρές συνέπειες για την εταιρεία, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης. Ως παράδειγμα, αναφέρεται ότι οι επιθέσεις σε Σκανδιναβικές τράπεζες νωρίτερα μέσα στο 2015 (κυρίως, στη Φινλανδική OP Pohjola Group) προκάλεσαν ολιγοήμερη διακοπή των online υπηρεσιών, ενώ διέκοψαν και την επεξεργασία των συναλλαγών με τραπεζικές κάρτες  - ένα συχνό πρόβλημα σε περιπτώσεις όπως αυτή. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες σήμερα πρέπει να δώσουν έμφαση στην προστασία από επιθέσεις DDoS και να τη θεωρήσουν αναπόσπαστο μέρος της συνολικής πολιτικής τους για την ψηφιακή ασφάλεια. Σήμερα, η ασφάλεια από επιθέσεις DDoS είναι εξίσου σημαντική με την προστασία από κακόβουλο λογισμικό, στοχευμένες επιθέσεις, διαρροή δεδομένων”,δήλωσε ο Head of KasperskyDDoS Protection της Kaspersky Lab, Eugene Vigovsky

Πηγή www.sepe.gr