Μ. Σφακιανάκης: Η ζωή σου βρίσκεται online & μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Πρόσεχε

18/02/2016 06:28

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες στην παρουσίαση των βιβλίων του υποστράτηγου  Μανώλη Σφακιανάκη, διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο  «Θέατρον» του κέντρου πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στον Ταύρο.

 

Η ζωή σου βρίσκεται online & μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Πρόσεχε

Σε αυτό το σλόγκαν, περιέχεται με δύο κουβέντες το νόημα δύο βιβλίων για το σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου, ένα από τα οποία έγραψε ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και ένα που έγραψε ο ίδιος, μαζί με το στενό συνεργάτη του Γιάννη Μακρυπούλια, μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής, πρώην αστυνόμο ειδικών καθηκόντων στη δίωξη, ο οποίος σήμερα απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για τα βιβλία «Ο κώδικας του διαδικτύου» και «Τα κλειδιά του διαδικτύου», η παρουσίαση των οποίων έγιναν χθες Τρίτη 16/2 στο «Θέατρον» του κέντρου πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο, αποσπώντας το μεγάλο ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων, οι οποίοι σχεδόν γέμισαν την αίθουσα.

Την παρουσίαση των βιβλίων έκανε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ, Πάνος Χαρίτος, ο οποίος τα χαρακτήρισε, ανεκτίμητα εργαλεία και βοηθήματα για νομικούς, νομοθέτες, γονείς και κάθε άνθρωπο που θέλει να γνωρίζει πως να χειρίζεται το διαδίκτυο, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει, καθώς και το νομικό καθεστώς γύρω από αυτό.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εξήρε το έργο του κ. Σφακιανάκη, κάνοντας λόγο για εκπληκτική δουλειά του ίδιου και του Γιάννη Μακρυπούλια, τους οποίους συνεχάρη και ευχαρίστησε για αυτήν την προσφορά.

Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, μιλώντας με το γνωστό του πάθος είπε ότι «το διαδίκτυο είναι φως» και πρέπει όλοι οι γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να το μάθουν, αλλά παράλληλα είναι καθήκον όλων να μάθουμε τους κανόνες και τους κινδύνους.

 

 

Ο στρατηγός τόνισε ότι το ίντερνετ έχει διεισδύσει στο 75% των ελληνικών σπιτιών, κάτι που αποτελεί πρόοδο.

«Πολλοί λένε ότι 2% είναι τα αρνητικά του διαδικτύου και 98% τα θετικά», είπε ο κ. Σφακιανάκης και συνέχισε: «Αυτό το μικρό ποσοστό όμως είναι αρκετό να προκαλέσει ζημιά. Η τρομοκρατία περνάει μέσα από το ίντερνετ. Μέχρι και εκτελέσεις γίνονται από το διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα θάνατοι- «συμβόλαια», που προκλήθηκαν από αλλαγές σε συνταγές φαρμάκων».

Μίλησε ακόμα για το μεγάλο πρόβλημα της παιδικής πορνογραφίας, τη μετάλλαξη του εγκλήματος μέσα από το διαδίκτυο και υπογράμμισε: «Το ίντερνετ δεν αφήνει τίποτα κρυφό, αν δεν προσέξεις. Υπάρχουν άνθρωποι που άλλαξαν όνομα, ή μας ζητούν απεγνωσμένα να αλλάξουν όνομα, προκειμένου να γλιτώσουν από τις επιπτώσεις που προκάλεσαν αυστηρά προσωπικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον κυβερνοχώρο.

Έδωσα τη ζωή μου σε αυτή τη δουλειά εδώ και 20 χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο να έχουμε μια εξαιρετική υπηρεσία, όπως είναι η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Φέραμε τα παιδιά κοντά μας και αυτό είναι η μεγάλη μας επιτυχία».

IMG_6661 Σφακιανάκη

Εμμανουήλ Σφακιανάκης: Έδωσα τη ζωή μου σε αυτή τη δουλειά εδώ και 20 χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο να έχουμε μια εξαιρετική υπηρεσία, όπως είναι η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Φέραμε τα παιδιά κοντά μας και αυτό είναι η μεγάλη μας επιτυχία».

Πηγή www.secnews.gr