Lloyds: $1.06 δις δολλάρια του εκτιμώμενου Α.Ε.Π της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο από κυβερνοεπιθέσεις

04/09/2015 11:45

H αγορά των Lloyds σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Κινδύνων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δημιούργησε τον δείκτη Lloyd’s City Risk Index με σκοπό την παρακολούθηση των τάσεων των κινδύνων που θα κληθούν να διαχειριστούν κυβερνήσεις, ασφαλιστικές και επιχειρήσεις την επόμενη δεκαετία (2015-2025).

 

Σύμφωνα με τον δείκτη αυτό  4,6 τρισ. δολάρια του εκτιμώμενου παγκόσμιου ΑΕΠ κινδυνεύουν από καταστροφές που θα προκαλέσει ο άνθρωπος ή η φύση σε διάστημα 10 ετών. Για πρώτη φορά καταγράφεται στο δείκτη ο κίνδυνος που αντμετωπίζουν 301 μεγάλες πόλεις, μέσα σε αυτές τις πόλεις συγκαταλέγεται και η Αθήνα.

 

Ειδικότερα για την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για την Αθήνα το ποσό που βρίσκεται σε κίνδυνο ανέρχεται σε $17.44 δις δολλάρια του εκτιμώμενου Α.Ε.Π. Μέσα σε αυτό το ποσό για πρώτη φορά εμφανίζεται και ο κίνδυνος που διατρέχει η πόλη λόγω κυβερνοεπιθέσεων (Cyber attacks) και υπολογίζεται σε 6% του συνολικού ποσού που βρίσκεται σε κίνδυνο.

 

Η κατανομή των κινδύνων ανάλογα με την φύση τους φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί.  

Πηγή: https://www.lloyds.com/cityriskindex/locations/city/athens

 

Εκτός από τους κλασικούς κινδύνους όπως η κατάρρευση της αγοράς, η οικονομική αδυναμία, η τιμή του πετρελαίου, οι επιδημίες, ο σεισμός, εμφανιζονται νέοι κίνδυνοι, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερη βαρύτητα.

 

Το ποσό που βρίσκεται σε κίνδυνο από  κυβερνοεπιθέσεις ανέρχεται σε $1.06 δις δολλάρια του εκτιμώμενου Α.Ε.Π της Ελλάδας το οποίο υπολείπεται ελάχιστα σε σχέση με τα σε $1.07 δις δολλάρια του εκτιμώμενου Α.Ε.Π που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω σεισμού.

 

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών των κυβερνοεπιθέσεων η ασφαλιστική αγορά δημιούργησε την ασφάλιση Cyber Insurance η  οποία καλύπτει οικονομικές συνέπειες που προέρχονται από κυβερνοεπιθέσεις στις επιχειρήσεις και προσφέρει πρόσβαση σε ειδικές ομάδες διαχείρισης κρίσης για την καλύτερη αντιμετώπιση των συμβάντων και την διαχείριση της φήμης των επιχειρήσεων που υπέστησαν κυβερνοεπίθεση.

 

www.cyberinsurancegreece.com