Κλοπή ταυτότητας: Βασικές γνώσεις

03/10/2015 06:17

 

Πέρσι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Η.Π.Α. έλαβε περισσότερες από διακόσιες πενήντα χιλιάδες καταγγελίες για κλοπή ταυτότητας, ενώ υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν καταγγελθεί. Η κλοπή ταυτότητας είναι η συνηθέστερη καταγγελία από καταναλωτές προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Ασφαλώς, η κλοπή των στοιχείων ταυτότητας δεν είναι το χειρότερο μέρος του εγκλήματος, το καταστροφικό μέρος είναι το τι κάνουν με τα στοιχεία οι εγκληματίες. Απάτη πιστωτικών καρτών. Απάτες με υποθήκες και εταιρείες κοινής ωφελείας. Άδειασμα τραπεζικών λογαριασμών.

Ένα έγκλημα δύο φάσεων

Η κλοπή ταυτότητας είναι μια διαδικασία δύο φάσεων. Καταρχάς, κάποιος κλέβει τα προσωπικά σας δεδομένα. Στη συνέχεια, ο κλέφτης χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προσποιηθεί ότι είναι εσείς και να διαπράξει απάτη. Είναι σημαντικό να καταλάβετε αυτή την προσέγγιση δύο βημάτων, γιατί πρέπει να αναπτύξετε τις άμυνές σας και στα δύο επίπεδα.

Προστασία των στοιχείων σας

Για να αποφύγετε να γίνετε θύμα, προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα επιμελώς. Αν οι κλέφτες ταυτότητας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ζωτικά δεδομένα όπως ο αριθμός ταυτότητας ή οι αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών σας, δεν μπορούν να σας εξαπατήσουν.

Κάποιες κλοπές ταυτότητας γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι κλέφτες ψάχνουν τα σκουπίδια, κλέβουν την αλληλογραφία και χρησιμοποιούν τεχνικές εξαπάτησης για να σας ξεγελάσουν να τους αποκαλύψετε ευαίσθητες λεπτομέρειες. Από εσάς εξαρτάται να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα. Ακολουθούν μερικές πρώτες, βασικές συμβουλές:

  • Μην δίνετε τον αριθμό ταυτότητάς σας από το τηλέφωνο.
  • Καταστρέφετε με καταστροφέα όσα έντυπα περιέχουν πληροφορίες λογαριασμών ή προσωπικά σας στοιχεία.
  • Διατηρείτε τα σημαντικά έγγραφα σε ένα κλειδωμένο χρηματοκιβώτιο.
  • Παραλαμβάνετε και στέλνετε αλληλογραφία με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από το ταχυδρομείο.
  • Χρησιμοποιείτε τη δυνατότητα αυτόματης κατάθεσης της μισθοδοσίας σας.

Η online κλοπή ταυτότητας είναι ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα. Στις απάτες phishing και pharming, οι κλέφτες χρησιμοποιούν πλαστά μηνύματα email και πλαστές ιστοσελίδες για να μιμηθούν νομότυπους οργανισμούς. Εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη σας, προσπαθώντας να σας κάνουν να αποκαλύψετε τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς λογαριασμού. Παρομοίως, οι χάκερ και οι ιοί μπορούν να διεισδύσουν στον υπολογιστή σας και να εγκαταστήσουν προγράμματα keystroke logger για να κλέψουν δεδομένα ή να καταγράψουν ονόματα λογαριασμών και κωδικούς πρόσβασης καθώς τα πληκτρολογείτε.

Μπορείτε να σταματήσετε τους επίδοξους κλέφτες ταυτότητας, εφαρμόζοντας την κατάλληλη πρόληψη.

  • Αποθηκεύετε τις ευαίσθητες πληροφορίες σε προστατευμένα με κωδικό πρόσβασης αρχεία και καταλόγους.
  • Χρησιμοποιείτε προγράμματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, όπως τα Norton Internet Security και Norton 360, για την αυτόματη συμπλήρωση πληροφοριών εισόδου, παρακάμπτοντας το πληκτρολόγιο.
  • Μάθετε να ξεχωρίζετε τα παραπλανητικά email, ιστοσελίδες και άλλες ενδείξεις ότι πρόκειται για phishing και pharming.
  • Κάνετε οικονομικές συναλλαγές online μόνο με ασφαλείς ιστοσελίδες με διευθύνσεις URL που ξεκινούν με "https:" ή που η ταυτότητά τους είναι εξακριβωμένη από εταιρείες όπως η VeriSign.
  • Εγκαταστήστε προσωπικό τείχος προστασίας, προστασία antivirus, antispyware και antispam, τα οποία είναι όλα διαθέσιμα στην ίδια οικογένεια προγραμμάτων ασφαλείας με το Norton Internet Security ή το Norton 360 της Symantec.

Καταπολεμήστε την απάτη

Αν και μπορείτε να κάνετε πολλά για να προστατέψετε την ταυτότητά σας, κάποια πράγματα δεν είναι στο χέρι σας. Ακόμα κι αν προσέχετε τα δεδομένα σας, αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν πρόκειται να κάνει hacking στους υπολογιστές του εργοδότη σας ή της τράπεζάς σας. Για αυτό και είναι σημαντικό να έχετε συνεχώς το νου σας στους λογαριασμούς σας και στην κίνηση της πιστωτικής σας κάρτας.

Μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να ανακαλύψετε ότι έχετε πέσει θύμα κλοπής ταυτότητας. Σε αυτό το διάστημα, οι κλέφτες μπορούν να αδειάσουν τους λογαριασμούς σας ή να χρεωθούν σημαντικά ποσά στο όνομά σας.

Ελέγχετε τακτικά την κίνηση των πιστώσεών σας για ασυνήθιστες δραστηριότητες. Αν δείτε οτιδήποτε ασυνήθιστο ή απροσδόκητο, όπως μια νέα γραμμή πίστωσης που δεν έχετε ανοίξει εσείς, αντιμετωπίστε το αμέσως. Εν τω μεταξύ, παρακολουθείτε τη δραστηριότητα σε όλους σας τους οικονομικούς λογαριασμούς, από τις τραπεζικές επενδύσεις ως τις πιστωτικές κάρτες. Αν οι τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεστε προσφέρουν ενημερώσεις δραστηριότητας, εγγραφείτε για να τις λαμβάνετε. Και αν λάβετε μια ενημέρωση ή η τράπεζά σας αναφέρει ασυνήθιστη δραστηριότητα λογαριασμού, ελέγξτε τι συμβαίνει το συντομότερο δυνατό.

Αν κάποιος έχει κλέψει την ταυτότητά σας, κάντε γρήγορα βήματα για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά. Κλείστε τους οικονομικούς λογαριασμούς που μπορεί να έχουν διαρρεύσει. Ακυρώστε την ταυτότητά σας ή άλλα έγγραφα που ίσως να χάσατε. Ελέγχετε και παρακολουθείτε προσεκτικά και τακτικά τις κινήσεις των πιστώσεών σας για τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια, αναφέρετε το έγκλημα στις αρμόδιες αρχές. Ενημερώστε το τοπικό σας αστυνομικό τμήμα και κάντε καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε δημόσια διαθέσιμους πόρους για να βρείτε βοήθεια για να επανακτήσετε τις απώλειές σας και να αποτρέψετε την περαιτέρω ζημιά. Μπορούν να σας βοηθήσουν ο γενικός εισαγγελέας της περιοχής σας, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις προστασίας από κλοπή ταυτότητας.

Συμπέρασμα

Η κλοπή ταυτότητας έχει γίνει πλέον καθημερινότητα Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα, προστατέψτε επιμελώς τα προσωπικά σας δεδομένα, παρακολουθείτε τους λογαριασμούς και τις πιστωτικές σας κινήσεις και ανταποκριθείτε γρήγορα σε τυχόν ενδείξεις ότι γίνεται από άλλους χρήση της ταυτότητάς σας.

Πηγη www.symantec.com