Kaspersky Lab: Ένας στους τέσσερις γονείς [22%] αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τι βλέπει ή τι κάνει το παιδί του όταν βρίσκεται online.

17/06/2015 15:04

Έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International αποκάλυψε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις γονείς [22%] αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τι βλέπει ή τι κάνει το παιδί του όταν βρίσκεται online, παρότι σχεδόν οι μισοί [48%] ανησυχούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να πέσουν θύματα cyber-bullying.

Ακολουθούν πληροφορίες από την έρευνα των Kaspersky Lab και τηςB2B International:

Ως μέρος μιας παγκόσμιας εκστρατείας με στόχο την εκπαίδευση και την υποστήριξη των παιδιών και των γονέων στην καταπολέμηση του cyber-bullying, η Kaspersky Lab διοργάνωσε συζήτηση με υψηλού επίπεδου ομιλητές σχετικά με το ζήτημα, στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2015, στη Βαρκελώνη.

Ο Eugene Kaspersky, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab, δήλωσε: 'Το Διαδίκτυο προσφέρει πολλά οφέλη, αλλά δυστυχώς επιτρέπει και σε ορισμένους ανθρώπους να δρουν με βάση τα πιο καταστροφικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Στις μέρες μας, το cyber-bullyingαποτελεί ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα. Για τα θύματα, το ψυχολογικό τραύμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και μακροχρόνιο. Πιθανότατα δεν υπάρχει κάποια αμιγώς τεχνολογική απάντηση, αλλά πρέπει να μιλήσουμε γι’ 'αυτό,ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα και να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους και τους γονείς τους να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα καλά πράγματα που το Διαδίκτυο έχει να τους προσφέρει'.

'Το cyber-bullying ... και το bullying γενικώς... είναι σίγουρα ένα θέμα που απασχολεί τους νέους και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια ολιστική προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι τα εργαλεία επικοινωνίας έχουν εξελιχθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων δεν ακολουθεί την ίδια πρόοδο', σχολίασε η Janice Richardson, Senior Advisor του European Schoolnet και συνιδρυτής του Insafe, κατά τη δημόσια συζήτηση στο Mobile World Congress.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι καλοπροαίρετες προσπάθειες των ενηλίκων να δώσουν στα παιδιά τους 'ιδιωτικό χώρο', θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να τα καθιστά πιο ευάλωτα στην online παρενόχληση και κακοποίηση. Για παράδειγμα, μόνο το 19% δηλώνει ότι είναι «φίλος» με τα παιδιά του ή τα «ακολουθεί» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μόλις το 39% παρακολουθεί την online δραστηριότητα των παιδιών του. Επίσης, μόλις το 38% έχει μιλήσει στα παιδιά του για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο, γεγονός που θα μπορούσε να αντανακλά έλλειψη αυτοπεποίθησης και κατανόησης.

Η έρευνα της Kaspersky Lab διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι συχνά απρόθυμα να παραδεχτούν ότι έχουν πέσει θύματα cyber-bullying. Ένας στους τέσσερις [25%] γονείς, των οποίων τα παιδιά είχαν παρενοχληθεί στο Διαδίκτυο, δήλωσε ότι μεσολάβησε μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να το αντιληφθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η διαδικτυακή κακοποίηση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σεbullying στον πραγματικό κόσμο, όπως έχει παρατηρήσει το 26% των γονέων που τα παιδιά τους έχουν αντιμετωπίσει σχετικά περιστατικά.

Η μακροπρόθεσμη συναισθηματική επίδραση του cyber-bullying μπορεί να είναι καταστροφική για τους νέους και οι γονείς πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, ώστε να μπορούν να ενεργήσουν για να το σταματήσουν. Η έρευνα της Kaspersky Lab διαπίστωσε ότι το 44% των γονέων με παιδιά που είχαν υποστεί cyber-bullying, παρενέβη για να το αποτρέψει, αλλά πάνω από τους μισούς δεν έλαβαν καμία δράση.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί εντελώς το cyber-bullying, αλλά υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία των παιδιών απ’ αυτά τα περιστατικά και τις συνέπειές τους.

Για παράδειγμα, με μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις απορρήτου των κοινωνικών δικτύων, οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ελέγχουν ποιος μπορεί να δει τις αναρτήσεις τους και να τους στέλνει μηνύματα. Η πλήρης χρήση των ρυθμίσεων γονικού ελέγχου σε εφαρμογές λογισμικού και λύσεις ασφάλειας μπορεί να προσφέρει ισχυρή προστασία και ηρεμία.

Αλλά δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην τεχνολογία. Οι γονείς πρέπει να εξηγούν στα παιδία πόσο σημαντικό είναι οι ιδιωτικές πληροφορίες να παραμένουν ιδιωτικές, αποτρέποντας τα από το να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, όπως η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου, το σχολείο, ο αριθμός πιστωτικής κάρτας. Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά τι μπορεί να μοιράζονται και με ποιους, σε ποιον να απευθυνθούν για υποστήριξη όταν αισθάνονται κάποιος προσπαθεί να τα κακομεταχειριστεί ή όταν νιώθουν στεναχωρημένα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το cyber-bullying, καθώς και συμβουλές για την καταπολέμησή του, είναι διαθέσιμες στο εκπαιδευτικό portal της Kaspersky Lab kids.kaspersky.com.