Kaspersky Lab: Αύξηση 22,5% των κυβερνοεπιθέσεων την εορταστική περίοδο

14/01/2017 15:20
Η εορταστική περίοδος αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό χρονικό διάστημα, όχι μόνο για τα καταστήματα που βάζουν τα γιορτινά τους περιμένοντας, αλλά και για τους εγκληματίες της ψηφιακής εποχής. Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία ερευνών της Kaspersky Lab, που δείχνουν αύξηση κατά 22,49% των χρηστών που αντιμετώπισαν κάποιο κακόβουλο λογισμικό, ικανό να αποσπάσει χρήματα ή πολύτιμες οικονομικές προσωπικές πληροφορίες στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
 
Η αύξηση του συνολικού αριθμού επιθέσεων που άγγιξαν 319.000 χρήστες εντοπίστηκε τις περιόδους των Black Friday, Cyber Monday και φυσικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι επιτήδειοι δεν διστάζουν να αρπάξουν κάθε νέα ευκαιρία ώστε να εκμεταλλευτούν παράνομα τα οικονομικά στοιχεία των ανθρώπων, σε μια περίοδο του έτους που περισσότεροι χρήστες από ό,τι συνήθως αποφασίζουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους online.
 
Στο τέλος του 2016, οι ερευνητές της Kaspersky Lab πραγματοποίησαν μια σημαντική αναδρομή στο τοπίο των ψηφιακών απειλών κατά την εορταστική περίοδο (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος) των τριών τελευταίων ετών. Το κύριο συμπέρασμα της ανάλυσης τους ήταν ότι οι εγκληματίες προσπαθούν να συνδέσουν τις κακόβουλες πράξεις τους με συγκεκριμένες εορταστικές ημέρες.
 
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η εορταστική περίοδος του 2016 δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Οι τεχνολογίες προστασίας της Kaspersky Lab ανίχνευσαν επιθέσεις σε 22,49% περισσότερους χρήστες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2015. Αυτό σημαίνει ότι ύστερα από μια ελαφριά πτώση που είχε σημειωθεί το 2014, οι ψηφιακοί εγκληματίες επενδύουν εκ νέου στην ανάπτυξη και διασπορά κακόβουλου λογισμικού, ικανού να κλέψει οικονομικά δεδομένα, όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών ή/και απόρρητα στοιχεία σύνδεσης των χρηστών κατά τις online τραπεζικές τους συναλλαγές.
 
Όπως έδειξε η δυναμική των επιθέσεων τον Νοέμβριο του 2016, η πιο ελκυστική ημέρα των φθινοπωρινών / χειμερινών διακοπών για τους ψηφιακούς εγκληματίες ήταν η Cyber Monday (η πρώτη Δευτέρα μετά την Black Friday). Ειδικά τον Νοέμβριο του 2016, οι τεχνολογίες προστασίας της Kaspersky Lab εντόπισαν μία σαφή και απότομη αύξηση του αριθμού των χρηστών που δέχτηκαν επίθεση και συγκεκριμένα στις 28 Νοεμβρίου (Cyber Monday) ο αριθμός των χρηστών που δέχτηκαν επίθεση ήταν διπλάσιος σε σύγκριση με την ακριβώς προηγούμενη ημέρα.
 
Αναφορικά με τη Black Friday και την περίοδο των Χριστούγεννων το μοτίβο είναι αρκετά διαφορετικό, με τις περισσότερες επιθέσεις να συμβαίνουν μία ή δύο ημέρες πριν από τις ακριβείς ημερομηνίες των εορταστικών ημερών. Αυτές οι διαφορές στην κακόβουλη συμπεριφορά μπορούν να εξηγηθούν από τη διαφορετική φύση των εορτών. Σε αντίθεση με την Black Friday και τα Χριστούγεννα, η Cyber Monday σχετίζεται απόλυτα με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, έτσι οι εγκληματίες θεωρούν ότι έχει περισσότερο νόημα να εστιάζουν τις κακόβουλες εκστρατείες τους στη συγκεκριμένη ημερομηνία.
 
Για να επιτύχουν τους στόχους τους, οι εγκληματίες χρησιμοποιούν μία από τις 30 «οικογένειες» τραπεζικών trojans που παρακολουθούνται συνεχώς από την Kaspersky Lab. Οι πέντε πιο διαδεδομένες από αυτές είναι οι: Zbot, Nymaim, Shiotob, Gozi και Neurevt. Τα trojans αυτά είναι υπεύθυνα για τις επιθέσεις ενάντια στο 92,35% των χρηστών κατά την εορταστική περίοδο.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της πιο πρόσφατης εορταστικής περιόδου, η Kaspersky Lab συμβουλεύει τους καταναλωτές να έχουν κατά νου μερικούς απλούς κανόνες, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς, ειδικά σε ό,τι αφορά τις χρηματοοικονομικές ηλεκτρονικές συναλλαγές:
 
  • ∙   Μην ανοίγετε links που λαμβάνετε από άγνωστα άτομα, ή ύποπτα links που αποστέλλονται από φίλους σας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω email, καθώς ενδέχεται να είναι κακόβουλα
  • ∙   Μην εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας σε άγνωστες ή ύποπτες ιστοσελίδες για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να βρεθούν στα χέρια ψηφιακών εγκληματιών. Αν οι ιστοσελίδες αυτές προσφέρουν συμφέρουσες προσφορές που φαίνονται πάρα πολύ καλές για να είναι αληθινές, κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν σε εγκληματίες
  • ∙   Να ελέγχετε πάντα αν η ιστοσελίδα είναι γνήσια πριν εισάγετε οποιαδήποτε από τα στοιχεία σύνδεσής σας ή εμπιστευτικές πληροφορίες (τουλάχιστον ρίξτε μια ματιά στο URL). Οι πλαστές ιστοσελίδες μπορεί να μοιάζουν ακριβώς όπως οι αληθινές
  • ∙    Τοποθετήστε μια λύση ασφάλειας στις συσκευές σας, με ενσωματωμένες τεχνολογίες που αποσκοπούν στην πρόληψη κάθε πιθανής οικονομικής απάτης. Για παράδειγμα, η τεχνολογία Safe Money από τις προτεινόμενες λύσεις της Kaspersky Lab δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε όλα τα επίπεδα
 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοοικονομικές απειλές κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του 2016 μπορείτε να βρείτε στον ειδικό ιστότοπο Securelist.co
 
Πηγη www.tovima.gr