Η μέση οικογένεια συνδέεται στο Διαδίκτυο μέσω πέντε συσκευών τουλάχιστον

30/06/2015 17:56

Την προσωπική ζωή των χρηστών ακουμπούν, όλο και πιο συχνά, τα ζητήματα ψηφιακής ασφάλειας, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αύξηση της δημοτικότητας του Διαδικτύου μεταξύ των καταναλωτών. Τη στιγμή, που η μέση οικογένεια στις μέρες μας χρησιμοποιεί - κατά μέσο όρο - πέντε συσκευές, για να συνδεθεί στο Ίντερνετ, είναι προφανές ότι οι ψηφιακές παγίδες εισβάλλουν με μεγαλύτερη ένταση στην καθημερινότητα του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η διαπίστωση έρευνας της Kaspersky Lab και της B2B International, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι χρήστες (σε ποσοστό 64%) ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιος να χρησιμοποιεί τις συσκευές τους για να τους κατασκοπεύσει.

Την ιδιωτική ζωή των χρηστών αφορά, πλέον, η ψηφιακή ασφάλεια - 6 στους 10 Ευρωπαίους ανησυχούν ότι θα γίνουν αντικείμενο κατασκοπείαςΟι παραπάνω διαπιστώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky Lab καθιστούν απαραίτητες τις λύσεις ασφαλείας έναντι ψηφιακών απειλών, που βάλλουν κατά των ψηφιακών “περιουσιακών στοιχείων” του σύγχρονου χρήστη του Διαδικτύου. Η εταιρεία επισημαίνει ότι, πλέον, το ζήτημα της ψηφιακής ασφάλειας δεν αφορά μόνο την ανταπόκριση στο μεταβαλλόμενο τοπίο των online απειλών. Το ίδιο το περιβάλλον του Διαδικτύου γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, το 93% των Ευρωπαίων χρηστών εμπιστεύεται στους υπολογιστές και τα smartphones, όχι μόνο πολύτιμα δεδομένα, αλλά και στοιχεία της προσωπικής ζωής.

“Η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών Πληροφορικής έχει οδηγήσει στην επέκταση του φάσματος των απειλών, που σχετίζονται με το Διαδίκτυο. Έτσι, οι χρήστες δεν μπορούν, πλέον, να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές αυτές, κάνοντας χρήση μόνο μιας βασικής λύσης ασφάλειας”, σχολιάζει η Kaspersky Lab.

Ψηφιακές ταυτότητες
Η έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International ανέδειξε ότι το 36% των χρηστών διαθέτει συνολικά περισσότερους από δέκα online λογαριασμούς ταυτόχρονα. Ωστόσο, η χρήση οικείων ονομάτων χρήστη και κωδικών πρόσβασης μπορεί να αποτελέσει “χρυσωρυχείο” για τους ψηφιακούς εγκληματίες. Αξιοποιώντας το συνδυασμό αυτό, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα και σε online λογαριασμούς.

Προστασία δεδομένων
Σε όλον τον κόσμο, οι χρήστες του Διαδικτύου ανέφεραν ότι περίπου το 15% των πληροφοριών, που βρίσκεται αποθηκευμένο στις συσκευές τους, είναι μοναδικό και θα ήταν αναντικατάστατο σε περίπτωση απώλειας. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα της B2B International και της Kaspersky Lab, μόνο το μέσο κόστος των multimedia αρχείων, που βρίσκονται αποθηκευμένα σε έναν υπολογιστή, ανέρχεται στα $429. Άλλα δεδομένα, που βρίσκονται αποθηκευμένα στη συσκευή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμα υψηλότερο τίμημα.

Ασφάλεια των συναλλαγών
Σύμφωνα με την έρευνα, κατά το 2014, το 53% των Ευρωπαίων αντιμετώπισε μια απόπειρα πρόσβασης στους λογαριασμούς πληρωμών του. Το 4% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες αυτές ήταν επιτυχείς και του κόστισαν χρήματα. Τα θύματα στην Ευρώπη ανέφεραν απώλειες της τάξης των $313 κατά μέσο όρο.

“Βροχή” τα κακόβουλα προγράμματα
Σύμφωνα με το Kaspersky Security Network, περίπου 300.000 κακόβουλα προγράμματα για Windows εμφανίζονται σε καθημερινή βάση. Τα συστήματα Android βρίσκονται και αυτά υπό απειλή, καθώς το 19% των χρηστών Android αντιμετώπισε μία απειλή τουλάχιστον μία φορά μέσα στο 2014. Ο αριθμός των επικίνδυνων προγραμμάτων για υπολογιστές με λειτουργικό OS X αυξάνεται επίσης σταθερά. Μόνο το 2014, τα προϊόντα της Kaspersky Lab παρεμπόδισαν συνολικά 3,7 εκατομμύρια απόπειρες “μόλυνσης” υπολογιστών OS X. Πολλές απειλές, όπως η υποκλοπή δεδομένων μέσω Wi-Fi ή οι επιθέσεις απευθείας στα δίκτυα, απειλούν τους χρήστες σε όλες τις πλατφόρμες.

Πηγή www.sepe.gr