Γιατί οι ενημερώσεις ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας

03/10/2015 06:26

Ίσως να αποτελεί κλισέ όλη αυτή η αναφορά στην ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, στις συνεχείς μεταβολές της και στην ανάγκη να είμαστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά. Όμως, τα κλισέ δημιουργούνται για κάποιο λόγο, συνήθως επειδή υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτά. Στην περίπτωση του λογισμικού υπολογιστή και ιδιαίτερα του λογισμικού ασφάλειας για το Διαδίκτυο, οποιαδήποτε αναφορά στο γρήγορο ρυθμό εξέλιξης της τεχνολογίας είναι επιβεβλημένη.

Ιστορικά, το λογισμικό υπολογιστή ήταν μια στατική μορφή τεχνολογίας. Αγοράζατε ένα πρόγραμμα, το φορτώνατε στο μηχάνημά σας και χρησιμοποιούσατε το λογισμικό «ως έχει» μέχρι να κυκλοφορήσει η επόμενη έκδοση. Ωστόσο, αυτό το μοντέλο δεν είναι πλέον εφαρμόσιμο. Ο ψηφιακός κόσμος του σήμερα είναι σε συνεχή ροή και για να καταστούν αμέσως διαθέσιμες οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις, το λογισμικό έχει γίνει πολύ πιο δυναμικό. Πολλά προγράμματα μπορούν να ανακτούν ενημερώσεις μέσω του Διαδικτύου και να ενσωματώνουν απρόσκοπτα τη νέα τεχνολογία στο αρχικό λογισμικό. Φυσικά, δεν έχουν ζωτική σημασία όλες οι ενημερώσεις. Αν μιλάμε για βιντεοπαιχνίδια ή λογισμικό επεξεργασίας κειμένου, η ενημέρωση του προγράμματός σας μεταξύ της κυκλοφορίας των διαφορετικών εκδόσεων δεν είναι καθόλου σημαντική. Ωστόσο, όταν μιλάμε για το λογισμικό ασφαλείας, η αγνόηση των ενημερώσεων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Το πρόβλημα: Συνεχώς εξελισσόμενες απειλές

Μόλις φορτωθεί, το λογισμικό ασφάλειας είναι τόσο καλό όσο και τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα κατά τη στιγμή της ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, οι συγγραφείς ιών, οι hacker και άλλα άτομα με κακόβουλες προθέσεις βρίσκουν συνεχώς νέους και εφευρετικούς τρόπους για να επιτεθούν στους στόχους τους. Αυτό έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά τα τρωτά σημεία. Ακόμη και αν εγκαταστήσατε νέο λογισμικό προστασίας από ιούς λίγους μήνες πριν, μπορεί να είστε ήδη ευάλωτοι σε μια σειρά δυνητικών επιθέσεων από νέους ιούς.

Οι ιοί μπορούν να μπλοκάρουν τους πόρους του συστήματός σας, να μολύνουν τα δεδομένα σας ή ακόμη και να μορφοποιήσουν ξανά το σκληρό δίσκο σας. Αποτελούν μια σοβαρή, συνεχώς εξελισσόμενη απειλή και δεν είναι ο μοναδικός τύπος προηγμένου κινδύνου. Οι επιθέσεις ασφαλείας συνεχίζουν να προκύπτουν σε πολλά άλλα σχήματα και μεγέθη. Για παράδειγμα, πολλά άτομα χρησιμοποιούν πλέον ευρυζωνικές υπηρεσίες ώστε να παραμένουν συνεχώς συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, οι άμεσες επιθέσεις στους οικιακούς υπολογιστές σημειώνουν αύξηση. Στους hacker αρέσει πολύ να στοχεύουν σε χρήστες που είναι διαρκώς συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο και να αναπτύσσουν συνεχώς νέους τρόπους για να διεισδύσουν σε καλά διασυνδεδεμένους οικιακούς υπολογιστές. Άλλες νέες επιθέσεις είναι πιο δυσδιάκριτες, χρησιμοποιώντας διαδικτυακές διαφημίσεις για να δελεάσουν τους καταναλωτές και να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία, ή χειρότερα, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο για να κάνουν ανάρμοστες επαφές με παιδιά.

Η λύση: Συνεχώς εξελισσόμενες μέθοδοι προστασίας

Αυτή δεν είναι, ωστόσο, μια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει η ενδεδειγμένη λύση. Καθώς οι απειλές εξελίσσονται, το ίδιο κάνουν και οι τεχνολογίες καταπολέμησης απειλών. Οι ειδικοί ασφάλειας όπως η Symantec, εργάζονται συνεχώς για να προβλέπουν τους νέους τύπους επιθέσεων και να αντιδρούν σε αυτούς. Μόλις μια καινούρια μέθοδος επίθεσης γίνει γνωστή, η Symantec βρίσκει σχεδόν αμέσως έναν τρόπο να εντοπίζει την απειλή, να αποτρέπει την εξάπλωσή της και να διορθώνει τις επιπτώσεις της. Όμως, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στρατηγικών αντίδρασης είναι μόνο το ήμισυ της λύσης. Οι πρόσφατες τεχνολογίες και πληροφορίες πρέπει να διαβούν το δρόμο από το εργαστήριο ανάπτυξης έως την επιφάνεια εργασίας. Εδώ είναι που παίζουν ρόλο οι ενημερώσεις προγραμμάτων και το Διαδίκτυο.

Ενημερώσεις λογισμικού και το Διαδίκτυο

Οι κατασκευαστές λογισμικού κατανοούν το όφελος από την ανάπτυξη και την παροχή ενημερώσεων προγραμμάτων. Για παράδειγμα, ο κατασκευαστής του λειτουργικού συστήματός σας είναι πιθανό να αναπτύσσει ενημερώσεις συστήματος σε τακτική βάση. Τις περισσότερες φορές, οι ενημερώσεις αυτές παρέχονται στον υπολογιστή σας μέσω Διαδικτύου. Το ίδιο ισχύει για το λογισμικό περιήγησης στο Διαδίκτυο που χρησιμοποιείτε. Ορισμένες φορές αυτές οι ενημερώσεις ασχολούνται με τη βασική λειτουργικότητα και τις βασικές λειτουργίες. Άλλες φορές, ασχολούνται με πιο σημαντικά ζητήματα όπως η ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση, έχετε πιθανόν συνηθίσει να ενημερώνετε το λογισμικό και έχετε πιθανόν χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να το κάνετε.

Το Διαδίκτυο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσο για την παροχή ενημερωμένων εκδόσεων λογισμικού ασφάλειας. Αποτελεί ίσως μια γλυκιά ειρωνεία το ότι το ίδιο το μέσο που χρησιμοποιείται για την εξάπλωση των ιών και των άλλων απειλών, είναι επίσης και ένας μηχανισμός παροχής τεχνολογίας καταπολέμησης των απειλών. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι οι εταιρείες ασφαλείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο το ίδιο αποτελεσματικά όσο και οι hacker. Πράγματι, το Διαδίκτυο έχει γίνει η πρωταρχική μέθοδος για την παροχή ενημερωμένων εκδόσεων ασφαλείας.

Η Symantec σας διατηρεί πάντα ένα βήμα πιο μπροστά

Η Symantec, ένας πρωτοπόρος στην παροχή ενημερώσεων προγραμμάτων μέσω Διαδικτύου, έχει κατανοήσει εδώ και πολύ καιρό τη σπουδαιότητα της άμεσης διάθεσης της πιο πρόσφατης προστασίας όσον αφορά την ασφάλεια. Γι' αυτό θα βρείτε πάντα τις πιο πρόσφατες ενημερωμένες εκδόσεις λογισμικού και τα πιο πρόσφατα συμβουλευτικά δελτία ασφαλείας στον ιστότοπο του Norton.com. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που η Symantec ανέπτυξε το LiveUpdate, ένα εργαλείο, που καλύπτεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για τη διανομή ενημερώσεων μέσω Διαδικτύου. Το LiveUpdate είναι μια βασική λειτουργία η οποία είναι ενσωματωμένη σε κάθε προϊόν οικιακής ασφάλειας της Symantec.

Το Norton AntiVirus χρησιμοποιεί το LiveUpdate για να φέρει νέους ορισμούς ιών και αναθεωρήσεις προγράμματος στην επιφάνεια εργασίας σας, ένα ζωτικό βήμα για την άμυνα από τους πιο πρόσφατους ιούς. Εν τω μεταξύ, το Norton Internet Security χρησιμοποιεί το LiveUpdate για να ανακτήσει τους πιο πρόσφατους ορισμούς spam και τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις φιλτραρίσματος του περιεχομένου του Διαδικτύου. Οι ενημερωμένοι ορισμοί spam βοηθούν στη ματαίωση των αυτόκλητων, δόλιων σχεδίων διαφήμισης και οι ενημερώσεις φιλτραρίσματος του περιεχομένου του Διαδικτύου δεν επιτρέπουν στα παιδιά σας να φτάσουν τυχαία σε νεοαναρτημένους ιστότοπους με ακατάλληλο περιεχόμενο. Η Symantec είναι δεσμευμένη να αναπτύσσει ισχυρές και καινοτόμες λύσεις ασφαλείας. Ωστόσο, για να λάβετε τη βέλτιστη προστασία από το λογισμικό της Symantec, πρέπει να κάνετε και εσείς τις ενέργειες που χρειάζεται. Να ελέγχετε τακτικά τον ιστότοπο Norton.com για συμβουλευτικά δελτία ασφαλείας και να αξιοποιείτε την ευελιξία του LiveUpdate ώστε να διατηρείτε το σύστημά σας ενημερωμένο. Ρυθμίστε τις παραμέτρους του συστήματος έτσι ώστε να σας ειδοποιεί όταν διατίθενται ενημερώσεις ζωτικής σημασίας, ρυθμίστε το να εκτελείται αυτόματα με βάση προκαθορισμένο πρόγραμμα ή εκτελέστε το μη αυτόματα όταν το επιτρέπει το πρόγραμμά σας. Με το LiveUpdate, η επιλογή είναι δική σας.

Συμπέρασμα

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που επιλέγετε, βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε για ενημερώσεις του λογισμικού της Symantec τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να είστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά και αυτό είναι ένα κλισέ που μπορείτε να ασπαστείτε.

Πηγη www.symantec.com