Εξυπνο σπίτι και Hacking
Οι ερευνητές της Kaspersky Lab ανακάλυψαν ευπάθειες σε ένα «έξυπνο» οικιακό hub που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση όλων των συνδεδεμένων μονάδων και αισθητήρων που βρίσκονται εγκατεστημένα σε ένα σπίτι. Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι είναι δυνατό για έναν απομακρυσμένο εισβολέα να έχει πρόσβαση στον server του προϊόντος και να κάνει λήψη ενός αρχείου που περιέχει τα προσωπικά δεδομένα διαφόρων χρηστών, τα οποία είναι απαραίτητα για να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους και ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν τον έλεγχο των οικιακών τους συστημάτων.
Ενώ η δημοτικότητα των συνδεδεμένων συσκευών συνεχίζει να αυξάνεται, οι «έξυπνοι» οικιακοί κόμβοι (hub) έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση. Κάνουν τη διαχείριση των σπιτιών πολύ ευκολότερη, συνδυάζοντας όλες τις ρυθμίσεις της συσκευής σε ένα μέρος και επιτρέποντας στους χρήστες να τις ρυθμίζουν και να τις ελέγχουν μέσω web-interfaces ή mobile εφαρμογών. Ορισμένα από αυτά χρησιμεύουν ακόμη και ως συστήματα ασφάλειας. Την ίδια στιγμή, η ύπαρξη ενός «ενοποιητή» καθιστά τη συσκευή αυτή έναν ελκυστικό στόχο για ψηφιακούς εγκληματίες, καθώς θα μπορούσε να τους χρησιμεύσει ως σημείο εισόδου για απομακρυσμένες επιθέσεις. Νωρίτερα το περασμένο έτος, η Kaspersky Lab εξέτασε μια «έξυπνη» οικιακή συσκευή που αποδείχθηκε ότι παρέχει μια τεράστια επιφάνεια επιθέσεων για εισβολείς, βασισμένη σε αδύναμους αλγόριθμους δημιουργίας κωδικών πρόσβασης και σε ανοιχτές θύρες. Κατά τη διάρκεια της νέας έρευνας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας επισφαλής σχεδιασμός και πολλά τρωτά σημεία στην αρχιτεκτονική της «έξυπνης» συσκευής θα μπορούσαν να προσφέρουν στους εγκληματίες πρόσβαση στο σπίτι κάποιου.
Αρχικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το hub στέλνει τα δεδομένα του χρήστη όταν επικοινωνεί με έναν server, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων σύνδεσης που απαιτούνται για την είσοδο στο web interface του «έξυπνου» hub – το user ID και τον κωδικό πρόσβασης. Επιπλέον, μπορούν να αναγράφονται και άλλες προσωπικές πληροφορίες όπως ο αριθμός τηλεφώνου του χρήστη που χρησιμοποιείται για ειδοποιήσεις. Οι απομακρυσμένοι εισβολείς μπορούν να κατεβάσουν το αρχείο με αυτές τις πληροφορίες στέλνοντας ένα νόμιμο αίτημα στον server που περιλαμβάνει τον σειριακό αριθμό της συσκευής. Και η ανάλυση δείχνει ότι ο σειριακός αριθμός μπορεί επίσης να ανακαλυφθεί από τους εισβολείς ως αποτέλεσμα των απλοϊκών μεθόδων δημιουργίας του.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σειριακοί αριθμοί μπορούν πέσουν θύματα brute-forcing με τη χρήση λογικής ανάλυσης και στη συνέχεια να επιβεβαιωθούν μέσω αιτήματος προς τον server. Αν μια συσκευή με τον εν λόγω σειριακό αριθμό καταχωρηθεί σε ένα σύστημα στο cloud, οι εγκληματίες θα λάβουν επιβεβαιωτικές πληροφορίες. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να συνδεθούν στον διαδικτυακό λογαριασμό του χρήστη και να διαχειριστούν τις ρυθμίσεις των αισθητήρων και των ελεγκτών που είναι συνδεδεμένοι στο hub.
Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα που εντοπίστηκαν έχουν αναφερθεί στον πωλητή και έχουν επιλυθεί.
«Αν και οι συσκευές IoT ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερευνητών ψηφιακής ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να αποδεικνύονται επισφαλείς. Επιλέξαμε τυχαία το «έξυπνο» οικιακό hub και το γεγονός ότι το βρήκαμε ευάλωτο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μια ακόμη επιβεβαίωση των συνεχών προβλημάτων ασφάλειας στον κόσμο του Διαδικτύου. Φαίνεται τώρα ότι κυριολεκτικά κάθε συσκευή IoT – ακόμα και κάποια πολύ απλή – περιέχει τουλάχιστον ένα ζήτημα ασφάλειας. Για παράδειγμα, αναλύσαμε πρόσφατα έναν «έξυπνο» λαμπτήρα. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά με έναν λαμπτήρα που μόνο σας επιτρέπει να αλλάξετε το χρώμα του φωτός και κάποιες άλλες παραμέτρους φωτισμού που μπορεί να θελήσετε μέσω του smartphone σας; Λοιπόν βρήκαμε ότι όλα τα στοιχεία σύνδεσης σε δίκτυα Wi–Fi, δηλαδή τα ονόματα και οι κωδικοί πρόσβασης, στα οποία είχε συνδεθεί προηγουμένως ο λαμπτήρας, αποθηκεύονται στη μνήμη του χωρίς κρυπτογράφηση. Με άλλα λόγια, η σημερινή κατάσταση στη σφαίρα ασφάλειας του Διαδικτύου είναι ότι ακόμη και ο λαμπτήρας σας μπορεί να σας υπονομεύσει», δήλωσε ο Vladimir Dashchenko, Head of vulnerabilities research group στο Kaspersky Lab ICS CERT.
«Είναι πολύ σημαντικό για τους κατασκευαστές να εξασφαλίζουν την κατάλληλη προστασία των χρηστών τους και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις απαιτήσεις ασφάλειας κατά την ανάπτυξη και την κυκλοφορία των προϊόντων τους, διότι ακόμη και μικρές λεπτομέρειες επισφαλούς σχεδιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες συνέπειες», κατέληξε.
Προκειμένου να παραμείνουν προστατευμένοι, η Kaspersky Lab συμβουλεύει τους χρήστες:
- Χρησιμοποιείτε πάντα έναν σύνθετο κωδικό πρόσβασης και μην ξεχνάτε να τον αλλάζετε τακτικά.
- Αυξήστε την ευαισθητοποίησή σας στον τομέα της ασφάλειας, ελέγχοντας τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τις ευπάθειες που εντοπίστηκαν και επιδιορθώθηκαν στις «έξυπνες» συσκευές, οι οποίες είναι συνήθως διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του «έξυπνου» σπιτιού σας και του Internet of Things, η Kaspersky Lab προσφέρει τη δωρεάν εφαρμογή της για την πλατφόρμα Android, Scanner Kaspersky IoT. Η λύση σαρώνει το οικιακό δίκτυο Wi-Fi, ενημερώνοντας τον χρήστη σχετικά με τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό και το επίπεδο ασφάλειάς τους.
Για να μετριαστούν οι κίνδυνοι ψηφιακής ασφάλειας, η Kaspersky Lab συμβουλεύει τους κατασκευαστές και τους προγραμματιστές να διεξάγουν πάντα ελέγχους ασφάλειας προτού κυκλοφορήσουν τα προϊόντα και να ακολουθήσουν τα IoT πρότυπα ψηφιακής ασφάλειας. Πρόσφατα, η Kaspersky Lab συνέβαλε στο πρότυπο ITU-T Y.4806 (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών – Τομέας Τηλεπικοινωνιών), το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στη διατήρηση της σωστής προστασίας των IoT συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων «έξυπνων» πόλεων, wearable, αυτόνομων ιατρικών συσκευών και πολλών άλλων.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την έρευνα είναι διαθέσιμες στον ειδικό ιστότοπο Securelist.com.