Επτά στα δέκα αυτοκίνητα θα μπορούν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο το 2020 της Νατάσας Φραγκούλη

17/11/2015 06:21

Ψηφιακό δείχνει να είναι το μέλλον της αυτοκίνησης, με την τεχνολογία να εισέρχεται για τα καλά στο χώρο του αυτοκινήτου. Στο - όχι και τόσο μακρινό - 2020, περισσότερα από τα δύο τρίτα των νέων αυτοκινήτων (75%), που θα κυκλοφορήσουν στην παγκόσμια αγορά, θα διαθέτουν το κατάλληλο λογισμικό, ώστε να μπορούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της BI Intelligence, ήδη σήμερα, ένας αυξανόμενος αριθμός αυτοκινήτων μπορεί, πλέον, να συμπεριληφθεί στο λεγόμενο Internet of Things (IoT), δεδομένου ότι διαθέτουν δικούς τους υπολογιστές, λογισμικό, αλλά και συνδεσιμότητα.

Το 75% των καταναλωτών θεωρεί τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο ως βασικό χαρακτηριστικό, που θα έπρεπε να έχει το επόμενο αυτοκίνητο του

 

 

Η αγορά των διασυνδεδεμένων οχημάτων εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 45%, έως το 2020, που είναι δεκαπλάσιος του αναμενόμενου ρυθμού αύξησης των πωλήσεων συμβατικών αυτοκινήτων. Πάντως, από το σύνολο των οδηγών που θα αγοράσουν ένα διασυνδεδεμένο όχημα, μόνο το ένα τρίτο θα έχει ενεργή και θα κάνει χρήση της δυνατότητας σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

 

Σήμερα, το κόστος απόκτησης ενός διασυνδεδεμένου αυτοκινήτου λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για την αγορά του, αν και εκτίμηση είναι ότι οι τιμές θα αποκλιμακώνονται σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Πλεονέκτημα
Άλλη έρευνα, των AT&T Drive Studio και Ericsson για τα διασυνδεδεμένα οχήματα, δείχνει ότι τρεις στους τέσσερις καταναλωτές, ήδη, θεωρούν τη δυνατότητα ενός μοντέλου να συνδέεται στο Διαδίκτυο, ως σημαντικό πλεονέκτημα για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2015, στηρίχθηκε στις απαντήσεις καταναλωτών από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Κίνα, που σκοπεύουν να αγοράσουν αυτοκίνητο την επόμενη τριετία. Περιγράφει δε ως “connected car” τα μοντέλα  αυτοκινήτων, που διαθέτουν κατάλληλο hardware, ώστε να συνδέονται στο Ίντερνετ μέσω ασύρματης σύνδεσης.

Η έρευνα, που διενεργείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, διαπιστώνει ότι το ποσοστό των καταναλωτών, που γνωρίζουν τον όρο και τις λειτουργίες ενός διασυνδεδεμένου αυτοκινήτου, αυξάνεται διαρκώς. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ το 62% των ερωτηθέντων απαντά ότι γνωρίζει τον όρο “connected car.”

Φανατικοί οπαδοί
Επιπλέον, το 75% των καταναλωτών θεωρεί τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο ως βασικό χαρακτηριστικό που θα έπρεπε να έχει το επόμενο αυτοκίνητό του. Μάλιστα, περίπου οκτώ στους δέκα δυνητικούς αγοραστές διεθνώς (το 78%), απαντά ότι θα καθυστερούσε την αγορά αυτοκινήτου κατά ένα έτος, προκειμένου να αγοράσει ένα διασυνδεδεμένο όχημα της αγαπημένης του μάρκας.

Πηγή www.sepe.gr