Διπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές επιθέσεις εκβιασμού

25/06/2015 15:10

Σε διπλασιασμό των επιθέσεων εκβιασμού μέσω internet κατά το Α' τρίμηνο του 2015, αναφέρεται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. 

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι επιθέσεις στο λογισμικό Adobe Flash, που χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των ιστοσελίδων, τετραπλασιάστηκαν, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την έκθεση McAfee Labs Threats Report της εταιρείας Intel, για τον μήνα Μάιο τα περιστατικά επιθέσεων ransomware αυξήθηκαν 165% κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Είχε προηγηθεί μια μικρή μείωση που είχε σημειωθεί την ίδια περίοδο το 2014, όταν οι αστυνομικές υπηρεσίες είχαν οργανώσει παγκόσμιας κλίμακας επιχείρηση για την αντιμετώπιση της απειλής. Υπενθυμίζεται ότι το ransomware είναι ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μόλις ενεργοποιηθεί στον Η/Υ κλειδώνει τα αρχεία με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην έχει πρόσβαση σε αυτά.

 

Κατόπιν, οι ιθύνοντες των επιθέσεων στέλνουν στους χρήστες μία διεύθυνση email μέσω της οποίας επικοινωνούν τα αιτήματά τους. Οι hackers ζητούν συνήθως από τα θύματά τους να τους καταβάλουν ποσά μεταξύ 150 και 500 δολαρίων προκειμένου να επανακτήσουν πρόσβαση στα αρχεία τους. Οι εν λόγω επιθέσεις οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση ξεκίνησαν από τη Ρωσία, έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο κατά τα τελευταία 4 χρόνια.

 

Μάλιστα, νέες εκδόσεις του ransomware επιτρέπουν στους hackers να καταλάβουν τον έλεγχο και να κρυπτογραφήσουν ολόκληρες μονάδες αποθήκευσης ακόμα και όταν έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων, δήλωσε ο Ραζ Σαμάνι, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας για τις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Intel ανακάλυψε τουλάχιστον 700.000 δείγματα ransomware σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και δίκτυα των πελατών της κατά το τελευταίο τρίμηνο.

 

Σημειώνεται ότι αύξηση 317% παρατηρήθηκε και στο κακόβουλο λογισμικό (malware) που προσβάλει το Adobe Flash κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Πηγή:www.megatv.com