Digital Payments Summit: Is Cyber Insurance the next big thing?

27/05/2016 15:43

Ήταν ο τίτλος της παρουσίασης που έγινε στα πλαίσια του δεύτερου συνεδρίου  Digital Payments στην ενότητα που αφορούσε την ασφάλιση cyber insurance και τους παράγοντες που θα επιταχύνουν  την ανάπτυξη της συγκεκριμένης  αγοράς.

 

Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν οι κ.κ Νίκος Γεωργόπουλος Cyber Risks Advisor, Δημήτρης Γεωργόπουλος Co – founder and Managing Partner  Rethink Business Lab, Δημήτρης Ζωγραφόπουλος Δικηγόρος  Privacy & Data Protection Lawyer (PhD) στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων,  Επαμεινώνδας Στυλόπουλος  Δικηγόρος και Θωμάς Πουφινάς καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

 

Εκτός από την αύξηση των περιστατικών παραβίασης συστημάτων και απώλειας πληροφοριών και το οικονομικό κόστος που συνεπάγονται καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης της αγοράς θα αποτελέσει ο  νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων ο οποίος θα ισχύει το 2018 και προβλέπει:

  • την υποχρεωτική γνωστοποίηση συμβάντων στις αρμόδιες αρχές εντός 72 ωρών και στους πελάτες των οποίων χάθηκαν τα δεδομένα
  • Πρόστιμα τα οποία μπορούν να φθάσουν έως 4% του τζίρου της εταιρίας που έχασε δεδομένα ή €20εκ όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο
  • Ορισμό Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων σε εταιρίες με ευαίσθητα δεδομένα

 

Ένα περιστατικό παραβίασης μπορεί να απειλήσει ακόμα και την βιωσιμότητα της εταιρίας που το έχει υποστεί γιαυτό η χρήση της ασφάλισης cyber insurance ως εργαλείου διαχείρισης κινδύνου είναι αναγκαία και μελλοντικά μπορεί να καταστεί υποχρεωτική, κάτι το οποίο συζητείται έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Επίσης παρουσίαστηκε το Νομικό Καθεστώς που ισχύει δεθνώς και πως η χρήση της τεχνολογίας  αυξάνει  τις απαιτήσεις για ασφαλιστικά προϊόντα τα οποία θα παρέχουν προστασία της ιδιωτικότητας του πελάτη.  

 

Από το βήμα συνεδρίου πέρασαν περισσότεροι από εβδομήντα ομιλητές από όλους τους stakeholders των ψηφιακών πληρωμών αλλά και από το εξωτερικό. Κατά την διάρκεια του διημέρου αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που διέπουν το οικοσύστημα των ψηφιακών πληρωμών, τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύχθηκε ο ρόλος των τραπεζών σε σχέση με τα Social Payments, η διασύνδεση των ψηφιακών πληρωμών με την καθημερινότητα του πολίτη και του καταναλωτή ενώ αναπτύχθηκαν και ζητήματα όπως Cyber-Insurance, E-invoicing και Crypto-currency

 

Μπορείτε να δείτε την σχετική παρουσίαση κάνοντας κλικ εδώ.