Δέκα συμβουλές για να διατηρείτε τα παιδιά σας ασφαλή online της Marian Merritt

13/10/2015 05:26

Το έργο της online προστασίας των παιδιών μας είναι μια πρόκληση με ολοένα και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, οι γονείς ανησυχούσαν περισσότερο για τον κίνδυνο της συναναστροφής με "ξένους" και για τα online "αρπακτικά". Πρόσφατα, μια έρευνα του Berkman Center του Harvard University υποβάθμισε τα online "αρπακτικά" σε πολύ χαμηλότερη κατηγορία κινδύνου, αλλά έχουμε ακόμα πολλούς online κινδύνους για τους οποίους πρέπει να εκπαιfδεύσουμε τα παιδιά μας. Οι κίνδυνοι αυτοί χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Κυβερνοέγκλημαf

Η πρώτη κατηγορία είναι το κυβερνοέγκλημα ή οι απειλές που προέρχονται από ξένους με οικονομικά κίνητρα. Με οποιαδήποτε μορφή, ιών υπολογιστώνtrojan horses, επιθέσεων phishing ή μηνυμάτων email spamτο κυβερνοέγκλημα αναπτύσσεται και αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Είναι τόσο σημαντικό για τους γονείς να είναι συνεχώς ενήμεροι για τις διάφορες απειλές. Αυτό μπορεί να σας αποθαρρύνει, ειδικά αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις ή δεν γνωρίζετε πού να ψάξετε για βοήθεια. Ευτυχώς μπορείτε να κάνετε αρκετά βήματα για να διατηρήσετε κάθε μορφή κυβερνοεγκλήματος μακριά από τον υπολογιστή σας, το οικιακό σας δίκτυο και τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειάς σας. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και δώστε τις και στα παιδιά σας.

1. Χρησιμοποιήστε μια οικογένεια προγραμμάτων ασφάλειας Internet, όπως το Norton 360 ή το Norton Internet Security σε όλους τους υπολογιστές σας. Η χρήση απλού antivirus απλά δεν είναι αρκετή προστασία. Θα χρειαστείτε ένα πλήρες firewall, antispyware και άλλη προστασία που μπορεί να παρέχει μια οικογένεια προγραμμάτων.

2. Διατηρείτε το οικιακό σας δίκτυο ασφαλές με έναν καλό κωδικό πρόσβασης και ρυθμίσεις ασφαλείας.

3. Μάθετε να αποφεύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσεις, να ανταποκρίνεστε σε διαφημίσεις και να ανοίγετε μηνύματα e-mail όταν προέρχονται από κάποιον που δεν γνωρίζετε ή που φαίνεται ύποπτος. Αφιερώστε ελάχιστο χρόνο και καλέστε τον φίλο σας ("Εσύ ανάρτησες αυτή τη σύνδεση;"), πληκτρολογήστε τη διεύθυνση URL της τράπεζάς σας ή δείξτε την εμπειρία σας αποφεύγοντας αυτά τα κόλπα κοινωνικής μηχανικής (social engineering).

4. Χρησιμοποιήστε έναν καλό κωδικό πρόσβασης (μοναδικό και περίπλοκο) σε όλους τους λογαριασμούς και όλες τις συσκευές. Οι δύο πιο σημαντικοί κωδικοί πρόσβασης είναι για τους λογαριασμούς σας κοινωνικής δικτύωσης και e-mail. Αν ένας χάκερ αποκτήσει τον έλεγχο του κοινωνικού σας δικτύου, μπορεί να εξαπατήσει τους φίλους σας. Αν έχει τη διεύθυνση e-mail σας, μπορεί να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασης όλων των άλλων λογαριασμών σας, χρησιμοποιώντας τη σύνδεση "Ξέχασα τον κωδικό πρόσβασης".

5. Συζητήστε με τα παιδιά σας πώς μπορούν να αποφεύγουν το κυβερνοέγκλημα. Θα πρέπει να είναι το ίδιο προσεκτικά όσο κι εσείς. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν αν μπορούν να συζητήσουν μαζί σας αν κάνουν κάποιο λάθος online, όπως αν πιστέψουν μια πλαστή ειδοποίηση (scamware alert) και κατεβάσουν κάτι επικίνδυνο στον υπολογιστή. Πολλά παιδιά έχουν αρκετές γνώσεις για να καταλάβουν πότε κατέβασαν έναν ιό, λίγα όμως αισθάνονται άνετα να παραδεχτούν το λάθος τους στους γονείς τους.

Κυβερνοεκφοβισμός

Η δεύτερη κατηγορία είναι η βλάβη που μπορεί να υποστεί το παιδί σας από άτομα που γνωρίζει. Συνήθως, αυτό εκδηλώνεται ως κυβερνοεκφοβισμός, η μοναδική συνηθέστερη βλάβη που μπορεί να υποστούν τα παιδιά μας online. Οι στατιστικές ποικίλλουν, αλλά τουλάχιστον το 20 τοις εκατό των παιδιών λαμβάνουν μηνύματα παρενόχλησης, μίσους ή προσβλητικά μέσω κοινωνικών δικτύων, e-mail, άμεσων μηνυμάτων, βίντεο και γραπτών μηνυμάτων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, σε αντίθεση με το μη τεχνολογικό του αντίστοιχο, ο κυβερνοεκφοβισμός επιτρέπει από τη φύση του την σχεδόν στιγμιαία αναστροφή των ρόλων. Το θύμα μπορεί να γίνει θύτης απλά απαντώντας σε ένα κακό e-mail με μια νέα λεκτική ριπή.

Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε σχολεία και online κοινότητες για να προωθήσουμε την online ευγένεια και καλοσύνη. Πρέπει επίσης να προωθήσουμε την κατάλληλη ανταπόκριση όταν ένα παιδί έρχεται αντιμέτωπο με τον κυβερνοεκφοβισμό. Μια πολύ καλή πηγή πληροφόρησης για όλες τις μορφές εκφοβισμού είναι η διεύθυνση https://www.stopbullying.gov/ και ειδικά για τον κυβερνοεκφοβισμό η διεύθυνση https://www.cyberbullying.us/.

6. Συμβουλέψτε τα παιδιά σας να μην μοιράζονται ποτέ κωδικούς πρόσβασης, ούτε καν με τους κολλητούς τους φίλους. Αν πιστεύουν ότι το έχουν κάνει, θα πρέπει να αλλάξουν τον αντίστοιχο κωδικό πρόσβασης.

7. Διδάξτε τα παιδιά σας να πραγματοποιούν έξοδο από τους υπολογιστές όταν τελειώνουν τη δουλειά τους, ακόμα και στο σπίτι. Έτσι δεν θα μπορεί ένας φίλος ή ακόμα και αδερφός/αδερφή να κάνει κάποια ανάρτηση ή να στείλει κάποιο e-mail από το λογαριασμό τους, ακόμα και σαν αστείο.

Αν το παιδί σας είναι θύμα κυβερνοεκφοβισμού, μάθετέ του να μην απαντά, να φυλά αντίγραφο όλων των μηνυμάτων και να το αναφέρει στο σχολείο ή στην ιστοσελίδα. Αν τα μηνύματα περιλαμβάνουν απειλές, αναφέρετέ το στην αστυνομία. Αν αναφέρετε τον κυβερνοεκφοβισμό στο σχολείο, παρακολουθήστε το ζήτημα αυτοπροσώπως και ζητήστε ένα γραπτό πρόγραμμα για το πώς θα ανταποκριθεί το σχολείο στο πρόβλημα. Οι περισσότερες πολιτείες έχουν νόμους ενάντια σε αυτή τη μορφή κατάχρησης και τα σχολεία έχουν υποχρέωση να αντιμετωπίζουν το θέμα όταν ενημερώνονται σχετικά.

Online φήμη

Η τρίτη κατηγορία online κινδύνου είναι η βλάβη που προκαλούμε οι ίδιοι. Αυτή μπορεί να πάρει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων του sexting (αποστολή σεξουαλικού περιεχομένου μέσω φωτογραφιών, βίντεο ή γραπτών μηνυμάτων), της ανάρτησης πληροφοριών ή εικόνων ιδιωτικής, ενοχλητικής ή αμφιλεγόμενης φύσης, και μόνο αμελώντας να ορίσετε ρυθμίσεις απορρήτου.

Το sexting δεν είναι ασφαλώς κάτι στο οποίο θέλουμε να συμμετέχουν τα ανήλικα παιδιά μας. Οι νόμοι για την παιδική πορνογραφία και άλλοι νόμοι ίσως απαιτούν από δασκάλους, γονείς και αρχές επιβολής του νόμου να παρέμβουν αν αντιληφθούν τέτοια μηνύματα. Τα παιδιά μπορεί να νομίζουν ότι μοιράζονται αυτές τις φωτογραφίες στο πλαίσιο μιας ιδιωτικής σχέσης, αλλά πολλές φορές ο παραλήπτης μοιράζεται αυτές τις φωτογραφίες, για διάφορους λόγους. Μπορεί η σχέση να τελείωσε, μπορεί ο παραλήπτης να θέλει να περηφανευτεί στους φίλους του ή κάποιος φίλος είδε τις φωτογραφίες στο τηλέφωνο και τις προώθησε σε άλλους. (Αυτός είναι άλλος ένας λόγος να βάλετε κωδικό πρόσβασης σε όλες τις συσκευές!)

"Η online φήμη" είναι ένας όρος για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για σας στο Internet, είτε όταν διεξάγεται μια αναζήτηση είτε με την προβολή του προφίλ σας σε ένα κοινωνικό δίκτυο. Αυτή η σύνθετη απεικόνιση του εαυτού σας μπορεί να χρησιμεύσει ως ψηφιακό ντοσιέ που λέει μια ιστορία, που ίσως και να αλλοιώνει το ποιος πραγματικά είστε. Έχουμε ακούσει πολλές φορές για νέους που σαμποτάρισαν μόνοι τους το ακαδημαϊκό, επαγγελματικό και αισθηματικό μέλλον, με γελοίες αναρτήσεις, φωτογραφίες μέθης όταν ήταν ανήλικοι ή με την εγγραφή τους σε online αμφιλεγόμενες ομάδες.

Το θέμα της ιδιωτικότητας στο Internet είναι για πολλούς πολύ σημαντικό. Καθένας μας πρέπει να προβεί σε ενέργειες για να προστατέψει τα προσωπικά του δεδομένα, διασφαλίζοντας τους online λογαριασμούς μας, περιορίζοντας τις πληροφορίες που αναρτούμε σε δημόσια forum και επιλέγοντας να μην λαμβάνουμε online υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιούμε και δεν επιθυμούμε. Οι ζωές μας τεκμηριώνονται δημόσια σε βαθμό που αισθανόμαστε ολοένα και λιγότερο άνετα. Κάντε μια online αναζήτηση για τον εαυτό σας και θα δείτε τη βαθμολογία σας στον μαραθώνιο που τρέξατε κάποτε, τις πληροφορίες της υποθήκης του σπιτιού σας και φωτογραφίες σας με επισημάνσεις στο κοινωνικό σας δίκτυο. Οι ιδιωτικές πληροφορίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν με πολλούς ενοχλητικούς και επιβλαβείς τρόπους, για αυτό και αξίζει ολοένα και περισσότερο να προσέχετε τα θέματα ιδιωτικού απορρήτου, να δίνετε καλές συμβουλές στα παιδιά σας και να τους μεταδίδετε καλές συνήθειες.

8. Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας και ιδιωτικού απορρήτου στο κοινωνικό σας δίκτυο και σε όλους τους λογαριασμούς σας, για να περιορίσετε το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στις αναρτήσεις σας.

9. Μάθετε για τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου των τηλεφώνων, των συσκευών παιχνιδιών, των tablets και όλων των υπολογιστών σας. Ένα πολύ καλό εργαλείο είναι το δωρεάν Norton Family για υπολογιστές PC και Mac.

10. Συζητήστε με τα παιδιά σας τακτικά για το πώς μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Ορίστε κανόνες και όρια και διατηρήστε την τεχνολογία ανοικτή και προσβάσιμη. Μάθετε σχετικά με "τη συζήτηση" και κάντε την μία φορά το χρόνο ή κάθε φορά που εισάγετε νέα τεχνολογία στη ζωή της οικογένειάς σας.

Πηγή https://gr.norton.com/kids-safe/article