Χάος σε νοσοκομείο μετά από επίθεση hacking.Οι εισβολείς ζητούν $3.6εκ. Εχουμε στην Ελλάδα σχετικά περιστατικά;

18/02/2016 06:39

Το Hollywood Presbyterian Medical Center, ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 430+ κλινών στο κέντρο του Λος Άντζελες, έχει πληγεί από κυβερνο-επίθεση και τα συστήματά του κρατούνται όμηροι των χάκερς οι οποίοι απαιτούν λύτρα ύψους $3.6 εκατομμυρίων για την απελευθέρωσή τους.

νοσοκομείο νοσοκομείο

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου, και η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε σιωπηρά την τοπική αστυνομία και το FBI, που ανέλαβαν τη διερεύνηση του περιστατικού, σε συνεργασία με γνωστή εταιρία κυβερνο-εγκληματολογίας.

Οι Hackers ζητούν 9.000 Bitcoins

Οι χάκερς απαιτούν λύτρα σε Βitcoins, ύψους 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων (€ 3.200.000) προκειμένου να απελευθερώσουν τα «ηλεκτρονικά κλειδιά» που θα ξεκλειδώσουν τους υπολογιστές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για το πως πραγματοποιήθηκε η επίθεση, καθώς οι ιθύνοντες του νοσοκομείου αποσιωπούν, όμως υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια.

Το πρώτο είναι ότι ransomware χτύπησε το δίκτυο πληροφορικής του νοσoκομείου και εξαπλώθηκε σε μεγάλο αριθμό υπολογιστών μέσω ενός τοπικού LAN server, με αποτέλεσμα τα συνολικά λύτρα για κάθε μολυσμένο υπολογιστή να ανέρχονται σε 9.000 Bitcoin.

Το δεύτερο επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι hackers παραβίασαν το δίκτυο πληροφορικής του νοσoκομείου και έχοντας μολύνει τους πιο σημαντικούς υπολογιστές με ransomware, ζητούν περισσότερα χρήματα από το συνηθισμένο, λόγω της σημαντικότητας του στόχου.

Ορισμένα τμήματα του νοσοκομείου έχουν κλείσει

Όπως αναφέρει το NBC Los Angeles το δίκτυο πληροφορικής του νοσοκομείου έχει παραλύσει, και το προσωπικό παραπέμπει τα επείγοντα περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία.

Το προσωπικό του νοσοκομείου χρησιμοποιεί χαρτί και μολύβι για την καταγραφή των πληροφοριών των ασθενών και χρησιμοποιεί φαξ για την επικοινωνία με άλλα τμήματα, ενώ οι ασθενείς πρέπει να έρθουν αυτοπροσώπως στο νοσοκομείο προκειμένου να παραλάβουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, καθώς οι διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απρόσιτοι.

Η διοίκηση έχει επίσης απαγορεύσει στο προσωπικό να ενεργοποιήσει τους υπολογιστές του, φοβούμενη ότι και άλλα workstations θα επηρεαστούν. Επειδή οι υπολογιστές είναι ζωτικής σημασίας για μεγάλο μέρος του ιατρικού εξοπλισμού, τα τμήματα Ακτινογραφιών και Ογκολογίας του νοσοκομείου έχουν κλείσει πλήρως.

Εχουμε Κυβερνοπεπιθέσεις σε νοσοκομεία στην Ελλάδα; Για την απάντηση κάντε κλικ εδώ. 

Πηγη www.secnews.gr