Αυθεντικός ο κώδικας που υπεκλάπη από χάκερ από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA

21/08/2016 06:54

Λογισμικό της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, το οποίο έχει αναπτυχθεί μυστικά με σκοπό να γίνονται εισβολές σε υπολογιστές ξένων κυβερνήσεων, πράγματι εκλάπη ή διέρρευσε, επιβεβαίωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Intercept, επικαλούμενος μέχρι τώρα αδημοσίευτα ντοκουμέντα του Έντουαρντ Σνόουντεν. 

Ο πρώην σύμβουλος της NSA, που αποκάλυψε ο ίδιος το εύρος της ηλεκτρονικής κατασκοπείας της υπηρεσίας το 2013, έστειλε στον ιστότοπο ένα εγχειρίδιο που αποδεικνύει ότι το λογισμικό, την ύπαρξη του οποίου γνωστοποίησε αυτή την εβδομάδα μια μυστηριώδης ομάδα χάκερ, η αυτοαποκαλούμενη ShadowBrokers, είναι αυθεντικό. 

Η ομάδα ανήρτησε στο διαδίκτυο δύο φακέλους με προγράμματα που όπως ανέφερε έχει αναπτύξει η NSA προκειμένου να εισβάλλει σε κρατικούς υπολογιστές χωρών που θεωρούνται αντίπαλες των ΗΠΑ, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, και χωρών που θεωρούνται εχθρικές, όπως το Ιράν. 

Η ομάδα διαβεβαίωσε ότι θα δώσει περισσότερα στοιχεία σε όποιον της καταβάλει ένα εκατομμύριο bitcoin, ένα ηλεκτρονικό νόμισμα που είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ένα μπιτκόιν είχε χθες Παρασκευή αξία περίπου 580 δολαρίων. 

Ο ιστότοπος The Intercept –οι δημιουργοί του οποίου είχαν βοηθήσει τον Σνόουντεν να δημοσιοποιήσει τα απόρρητα έγγραφα που έκλεψε από την NSA για να καταγγείλει τις μεθόδους της– έλαβε από τον πρώην σύμβουλο της υπηρεσίας ένα απόρρητο εγχειρίδιό της. 

Το εγχειρίδιο αυτό περιγράφει την τεχνική διαδικασία για να μολύνονται με malware, πιο συγκεκριμένα κατασκοπευτικό λογισμικό, υπολογιστές και να παρακολουθούνται χωρίς να γίνεται αντιληπτό. 

Στο εγχειρίδιο περιέχονται δεδομένα που ταυτίζονται απόλυτα με μέρος του κώδικα που δημοσιοποίησε η ομάδα ShadowBrokers, γεγονός που αποδεικνύει την αυθεντικότητα και την προέλευση του κώδικα, εξήγησε ο ιστότοπος The Intercept. 

Η NSA μέχρι τώρα τηρεί απόλυτη σιωπή για αυτή την υπόθεση. 

20/08/2016 03:22 ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Πηγή: Αυθεντικός ο κώδικας που υπεκλάπη από χάκερ από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA https://mignatiou.com/2016/08/afthentikos-o-kodikas-pou-ipeklapi-apo-chaker-apo-tin-amerikaniki-ipiresia-pliroforion-nsa/