H K2 Ιntelligence είναι μια ιδιωτική υπηρεσια «κυβερνοπληροφόρησης», αν μπορεί κανείς να πει κάτι τέτοιο, διεξάγει δηλαδή έρευνες γύρω από οτιδήποτε έχει να κάνει με εγκλήματα και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Ιδρυτής της είναι πρώην μεγαλοπράκτορας του FBI (αυτός που εντόπισε τα κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία του Σαντάμ Χουσεϊν) και από τους μεγαλύτερους μετόχους της, η AIG.
Εργαζόμενοι, είναι επιλεγμένα μέλη του FBI αλλά και πρώην εργαζόμενοι του Λευκού Οίκου.
H AIG, από τις πρώτες ασφαλιστικές που δραστηριοποιήθηκαν στον συγκεκριμένο τομέα, έχει ως στρατηγικό στόχο να διευρύνει σημαντικά τις καλύψεις «περιουσίας και υποδομών» από κυβερνοεπιθέσεις και χάκερς.
Για αυτό και της είναι χρήσιμες οι υπηρεσίες της K2 Intelligence η οποία ερευνά αν μια εταιρεία είναι σε κίνδυνο και απο ποιούς, με τι κίνητρο, και σε τι ποσοστό. Μεταξύ αυτών είναι αλυσίδες λιανικής, τράπεζες και βιομηχανίες ενέργειας.
Βοηθά δηλαδή τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν και τις ασφαλιστικές να εκτιμήσουν, περιπτώσεις κυβερνοεπίθεσης.
Πρόσφατα οι Lloyd’s of London σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, μελέτησαν ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις αν μια εκτεταμένη περιοχή στις ΗΠΑ, πάθαινε μπλακ άουτ για λίγες εβδομάδες.
Τα ευρήματα ήταν κατάρρευση των υποδομών, εκτεταμένες απώλειες ζωής, ζημιές ύψους 1 τρισεκατομυρίου δολαρίων.
Στις αρχές του μήνα, στις 8 Ιουλίου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης “έπεσε” από τα κυκλώματα για τρεις ολόκληρες ώρες. Την ίδια ημέρα πάγωσαν όλες οι πτήσεις της United Airlines σε όλη τη χώρα, λόγω πτώσης δικτύου.
Ένα τέτοιο γεγονός εκτός από τον πανικό και την αναστάτωση που θα φέρει, μπορεί να επιφέρει ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Το γεγονός αυτό ανακίνησε και πάλι τα σενάρια για μεγέθη βιβλικής καταστροφής σε περίπτωση που καταρρεύσει κάποιο ή κάποια ηλεκτρονικά συστήματα του δημοσίου.
Βιβλικές θα είναι ωστόσο οι συνέπειες αν καταρρεύσει και το σύστημα μιας μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας ή αν η εταιρεία δεχθεί επίθεση.
Τα θεμέλια του κόσμου μας είναι ψηφιακά πλέον. Και αυτές τις πύλες πρέπει ο καθένας να διαφυλάττει από εχθρούς. Τις ψηφιακές πύλες εισόδου.
Αυτό αρχίζει και γίνεται πλέον συνείδηση και στις επιχειρήσεις και στις ασφαλιστικές.
Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό συμβόλαιο ενάντια σε κυβερνο-επίθεση φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και παρέχεται από κοινοπραξία ασφαλιστικών. Τα συνήθη ποσά ασφάλισης είναι πολύ μικρότερα, κυμαίνονται έως τα 100 εκατ. δολάρια το χρόνο.
Το ύψος της κάλυψης που προσφέρει η AIG στις ΗΠΑ φτάνει έως και τα 100 εκατομμύρια δολάρια για τα περιουσιακά στοιχεία και άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια για πιθανές σωματικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει μια κυβερνο-επίθεση.
Αυτό όμως το όριο δεν είναι αρκετό. Η Target Corporation, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στην Αμερική, μετά απο παραβίαση των ηλεκτρονικών της συστημάτων το 2013 υπέστη ζημιές δύο φορές παραπάνω, δηλαδή γύρω στα 250 εκατομμύρια.
Άνθρωποι της AIG εκτιμούν ότι μέχρι το 2020 η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να εκτοξευτεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε ασφάλιστρα, σε σύγκριση με τα 2 εκατομμύρια στα οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή, μιας και ολοένα και περισσότερες εταιρείες αγοράζουν αυτά τα συμβόλαια.
Βεβαίως τα ποσά αυτά είναι ακόμη πολύ μικρότερα σε σύγκριση με τα 85 δις δολάρια στα οποία κινήθηκε πέρυση η παραγωγή στα συμβόλαια κατοικίας στις ΗΠΑ.
Tο πρώτο συμβόλαιο προστασίας από κυβερνοεπίθεση υπεγράφη στα τέλη του 1990. Μέχρι σήμερα οι ασφαλιστικές διστάζουν να παρέχουν ολική κάλυψη γιατί δεν υπάρχουνκαθόλου δεδομένα πάνω στα οποία να υπολογιστούν τα κόστη.
Για άλλες μορφές καλύψεων του κλάδου ζημιών οι underwriter βασίζονται σε στοιχεία 50 και 100 ετών.
Στις ΗΠΑ υπάρχει η σκέψη να δεχθεί να αναλάβει το κράτος μέρος των ζημιών σε μια τέτοια επίθεση όπως το κάνει ήδη για τρομοκρατικές επιθέσεις, ή όπως το κάνουν άλλες χώρες σε περίπτωση σεισμού.
Πηγή www.underwriter.gr