Απλοί Κανόνες Προστασίας για την χρήση ανοικτών Wi-Fi

24/06/2018 08:47

Εάν σκοπεύετε να επισκεφτείτε τις πόλεις που φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και χρησιμοποιήσετε ανοιχτό Wi-Fi δίκτυο, θυμηθείτε να ακολουθήσετε τους απλούς κανόνες για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων:

  • Όποτε είναι δυνατό, συνδεθείτε μέσω ενός Virtual Private Network (VPN). Με το VPN, η κρυπτογραφημένη κίνηση μεταδίδεται μέσω προστατευμένης οδού, πράγμα που σημαίνει ότι οι εγκληματίες δεν θα μπορούν να διαβάζουν τα δεδομένα σας, ακόμα κι αν έχουν πρόσβαση σε αυτά. 
  • Μην εμπιστεύεστε δίκτυα που δεν προστατεύονται από κωδικό ή είναι εύκολο να τον μαντέψετε ή να τον βρείτε.
  • Ακόμα και αν ένα δίκτυο ζητά έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Οι απατεώνες μπορούν, για παράδειγμα, να βρουν τον κωδικό πρόσβασης δικτύου σε καφετέρια και στη συνέχεια να δημιουργήσουν μια ψεύτικη σύνδεση με τον ίδιο κωδικό πρόσβασης. Αυτό τους επιτρέπει να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα με ευκολία. Πρέπει να εμπιστεύεστε δίκτυα με ονόματα και κωδικούς που σας δίνονται από τους υπαλλήλους της επιχείρησης.
  • Για να μεγιστοποιήσετε την προστασία σας, απενεργοποιήστε το Wi-Fi σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Αυτό επίσης θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας. Σας προτείνουμε επιπλέον να απενεργοποιήσετε τις αυτόματες συνδέσεις σε υπάρχοντα δίκτυα Wi-Fi.
  • Εάν δεν είστε 100% σίγουροι ότι το δίκτυο που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλές, αλλά είναι ανάγκη να συνδεθείτε στο διαδίκτυο, δοκιμάστε να περιορίσετε τον εαυτό σας σε βασικές ενέργειες όπως η αναζήτηση πληροφοριών. Θα πρέπει να αποφύγετε να καταχωρίσετε τα στοιχεία σύνδεσής σας σε κοινωνικά δίκτυα ή υπηρεσίες email και σίγουρα μην εκτελέσετε οποιεσδήποτε ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές ή εισάγετε τα στοιχεία της τραπεζικής σας κάρτας οπουδήποτε. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε καταστάσεις στις οποίες τα ευαίσθητα δεδομένα ή οι κωδικοί πρόσβασης σας παρεμποδίζονται και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για κακόβουλους σκοπούς.
  • Για να αποφύγετε να αποτελέσετε στόχο ψηφιακών εγκληματιών, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την επιλογή «να γίνεται πάντα χρήση ασφαλούς σύνδεσης» (HTTPS) στις ρυθμίσεις της συσκευής σας. Η ενεργοποίηση αυτής της επιλογής συνίσταται όταν επισκέπτεστε κάποιον ιστότοπο που νομίζετε ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη προστασία.

Πηγή Kaspersky Lab