Απαλλαγείτε από τα μηνύματα Spam - Marian Merritt

19/08/2015 21:44

Spam. Κατά κάποιο τρόπο είναι το ηλεκτρονικό ισοδύναμο των μαζικών διαφημιστικών επιστολών και των τηλεφωνημάτων για προώθηση προϊόντων. Τα μηνύματα spam δεν είναι απλώς ένα αυτόκλητο και ενοχλητικό φαινόμενο, αλλά αποτελούν ένα διάχυτο πρόβλημα που παρεμποδίζει και κατακλύζει τα συστήματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του διαδικτύου. Τα μηνύματα spam είναι υπεύθυνα για περίπου το 80% του παγκόσμιfου όγκου μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Με άλλα λόγια, τα μηνύματα spam είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τις διαφημιστικές επιστολές ή τις τηλεφωνικές κλήσεις για προώθηση προϊόντων. Παρόλο που κάποια μηνύματα είναι ανεπιθύμητα αλλά νόμιμα διαφημιστικά μηνύματα, πολλά άλλα είναι κάτι πολύ χειρότερο. Αυτά τα μηνύματα μπορεί να περιλαμβάνουν από προσφορές για απάτες έως κακόβουλο λογισμικό, ειδικά σχεδιασμένο για να προκαλέσει το χάος στα οικονομικά σας και στον υπολογιστή σας. Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο σύγχρονες και διαδεδομένες απειλές μέσω μηνυμάτων spam:

  • Trojan horses.Αυτά τα αρχεία είναι κρυμμένα στα συνημμένα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τα οποία εάν τα ανοίξετε εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό - συνήθως spyware ή viruses--ειδικά σχεδιασμένους για να υποκλέψουν ή να καταστρέψουν τα δεδομένα από τον υπολογιστή σας.
  • Zombies. Αυτού του είδους το κακόβουλο λογισμικό κρύβεται επίσης στα συνημμένα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και μετατρέπει τον υπολογιστή σας σε ένα διακομιστή για την αποστολή μηνυμάτων spam σε άλλους υπολογιστές. Τα προγράμματα Zombies βρίσκονται σε έξαρση και πλέον καταλαμβάνουν το 6% των υπολογιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Phishers και vishers. Οι Phisher αποστέλλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσπαθούν να μιμηθούν τα μηνύματα από πραγματικές οικονομικές επιχειρήσεις ή άλλες επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεστε. Τα μηνύματα spam για phishing θα σας ζητήσουν να μεταβείτε σε μία ψεύτικη ή παραπλανητική ιστοσελίδα και να καταχωρήσετε τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας ή να επαληθεύσετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Οι Visher θα σας ζητήσουν να τους τηλεφωνήσετε για να κάνετε το ίδιο πράγμα. Να θυμάστε ότι οι ευυπόληπτες επιχειρήσεις δεν θα σας στείλουν ποτέ τέτοια αιτήματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.f
  • Παλιές κλασσικές απάτες. Ούτε κερδίσατε το λαχείο στην Τουρκία, ούτε σας επέλεξε τυχαία η εξορισμένη γυναίκα ενός νεκρού προέδρου για να σας δώσει 10 εκατομμύρια με αντάλλαγμα τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού. Μην απογοητεύεστε. Εάν η προσφορά ακούγεται πολύ καλή ή πολύ παράξενη για να είναι αληθινή, τότε μάλλον δεν είναι.
  • Ακατάλληλο περιεχόμενο. Υπάρχουν πολλά μηνύματα spam που διαφημίζουν σεξουαλικά βοηθήματα ή συντρόφους τα οποία εσείς μπορείτε να δείτε, αλλά τα παιδιά σας θα ήταν καλό να μην δουν.

Για νέους και για μεγαλύτερους

Μιλώντας για τα παιδιά, μην ξεχάσετε να τους εξηγήσετε τι είναι τα μηνύματα spam. Νιώθουν τόσο άνετα με τους υπολογιστές τους που κάνουν χωρίς κανένα φόβο κλικ σε οτιδήποτε δουν, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων τα οποία δεν θα έπρεπε να επιλέξουν. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να ανοίγουν συνημμένα αρχεία στα τυφλά, καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν spyware, ιούς ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Ζητήστε τους να σας δείχνουν οποιοδήποτε μήνυμα για το οποίο δεν είναι βέβαιοι, πριν το ανοίξουν.

Εάν πιστεύετε ότι το περιεχόμενο που μπορεί να εμφανιστεί στα μηνύματα spam μπορεί να βλάψει τα παιδιά σας, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το εάν είναι αρκετά ώριμα για να έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για τα μικρότερα παιδιά, βεβαιωθείτε ότι έχετε ορίσει τις κατάλληλες ρυθμίσεις για το φάκελο αλληλογραφίας spam και ότι ελέγχετε τους τίτλους των εισερχόμενων μηνυμάτων που λαμβάνουν όταν συνδέονται στο λογαριασμό τους.

Η λίστα μηνυμάτων Spam

Κρατήστε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου έξω από τις λίστες μηνυμάτων spam, διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ. Όταν δημοσιεύετε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου σε ένα online forum ή τη δίνετε σε τρίτους μέσω ενός μηνύματος, προσπαθήστε να την κρύψετε με κάποιο τρόπο ώστε να ξεγελάσετε τα αυτοματοποιημένα εργαλεία συλλογής διευθύνσεων που χρησιμοποιούν οι spammer. Για παράδειγμα, αντί να γράψετε marian@norton.com, πληκτρολογήστε "marian at Norton dot com" ή "marian at n0rt0n d0t c0m".

Δημιουργήστε μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για χρήση μόνο σε online αγορές και μία άλλη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για αλληλογραφία. Με τις δωρεάν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω Web είναι εύκολο να δημιουργήσετε πολλούςλογαριασμούς, ώστε να περιορίσετε τα μηνύματα spam που εμφανίζονται στο βασικό σας λογαριασμό.

Τι πρέπει να κάνετε

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κάποια λίστα αποκλεισμού για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείου. Μέχρι να υπάρξει, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τα μηνύματα spam. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά καλά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν. Τα περισσότερα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλαμβάνουν φίλτρα μηνυμάτων spam, τα οποία εντοπίζουν και απομονώνουν τα μηνύματα spam. Πολλοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου φιλτράρουν τα μηνύματα spam ώστε να μην φτάνουν ποτέ στον υπολογιστή σας. Ωστόσο για να εξασφαλίσετε ολοκληρωμένη προστασία από τα μηνύματα spam, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα λογισμικό προστασίας όπως τοNorton™ Internet Security ή το Norton 360™ τα οποία ελέγχουν, εντοπίζουν και διαγράφουν τα μηνύματα spam ώστε να αποτρέπουν την είσοδο ιών και spyware στον υπολογιστή σας.

Σε περίπτωση που κάποιο μήνυμα spam περάσει από αυτά τα φίλτρα, ακολουθήστε την πιο απλή προσέγγιση και διαγράψτε αμέσως όλα τα ύποπτα μηνύματα.

Πηγή https://gr.norton.com/spam-spam-go-away/article