1 στους 4 Έλληνες αντιμετώπισε πρόβλημα ασφαλείας στο Διαδίκτυο το 2015

10/02/2016 07:56

Ικανοποιητικές επιδόσεις καταγράφει η Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας του Διαδικτύου, κινούμενη κοντά στα επίπεδα του Κοινοτικού μέσου όρου. Στη χώρα μας, το 2015, 26 στους 100 χρήστες του Διαδικτύου είχαν την εμπειρία προβλημάτων ασφαλείας, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 25 στους 100.

Την εικόνα αυτή περιγράφει έκθεση, που δημοσιοποίησε χθες η Εurostat για την ασφάλεια του Internet, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τα μικρότερα ποσοστά χρηστών, που αντιμετώπισαν ζητήματα ασφαλείας, κατά τη χρήση του Internet, έχει η Τσεχία (10%) και ακολουθούν η Ολλανδία (11%), η Σλοβακία (13%), η Ιρλανδία (14%) και η Κύπρος (15%).

Στην άλλη άκρη της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Κροατία, όπου σχεδόν ένας στους δύο χρήστες αντιμετώπισε προβλήματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο το 2015(42%). Ακολουθεί η Ουγγαρία (39%), με την Πορτογαλία να έπεται (36%) και τη Μάλτα και τη Γαλλία (34% και 33% αντίστοιχα) να συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών, όπου οι χρήστες του Διαδικτύου αντιμετώπισαν τα περισσότερα ζητήματα ασφαλείας.
Πηγή: Eurostat

Φόβοι
Η έκθεση της Eurostat αναδεικνύει ένα ενδιαφέρον - και εύλογο - στοιχείο: ο φόβος για τους κινδύνους του Διαδικτύου συνεχίζει να αποθαρρύνει τους Ευρωπαίους - και τους Έλληνες μεταξύ αυτών - από τις διαδικτυακές αγορές και τις online τραπεζικές εργασίες. Για του λόγου το αληθές, σχεδόν ένας στους πέντε Ευρωπαίους (19%) γύρισε την πλάτη σε αγορές μέσω του Διαδικτύου και τραπεζικές εργασίες (18%), εξαιτίας του φόβου για την ασφάλεια των συναλλαγών. Επιπλέον, το 13% των Ευρωπαίων χρηστών δεν συνδέθηκε στο Ιnternet από κινητή συσκευή ή μέσω ασύρματης σύνδεσης εκτός σπιτιού για τον ίδιο λόγο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα για το 2015 είναι 15% για τις αγορές, 22% για τις τραπεζικές εργασίες και 2% για την εκτός σπιτιού ασύρματη σύνδεση. (Πίνακας Selected on-line activities not done because of security concerns, 2015) 

Κρούσματα
Συνολικά, πάντως, η εικόνα της ασφάλειας του Διαδικτύου στην Ευρώπη δείχνει να βελτιώνεται διαχρονικά. Όπως αναφέρει η έκθεση της Eurostat, ενώ το 2010 το ποσοστό των χρηστών που “κόλλησαν ιό” μέσω του Διαδικτύου ανερχόταν σε 31%, το 2015 μειώθηκε κατά 10 μονάδες στο 21%.

Στην Ελλάδα η αντίστοιχη μείωση ήταν κατά 9 μονάδες, με το ποσοστό των χρηστών, που “κόλλησαν ιό” μέσω του Internet να μειώνεται στη χώρα μας το 2015 στο 25% από 34% το 2010. (Πίνακας: Share of internet users who caught a virus or other computer infection)

Πηγή www.sepe.gr