Τα μεγαλύτερα cyber σκάνδαλα όλων των εποχών

17/03/2016 06:10

Πριν λίγες ημέρες η Kaspersky Lab δημοσίευσε την έκθεση IT Threat Evolution για το τρίτο τρίμηνο του 2015, αποκαλύπτοντας τα κυριότερα περιστατικά ψηφιακών επιθέσεων που προέκυψαν αυτή την περίοδο.

AdTech Ad

Στο τρίτο τρίμηνο του 2015, η Αυστρία ήταν η χώρα στην οποία οι χρήστες δέχτηκαν τις περισσότερες επιθέσεις από τραπεζικά Trojan. Στη δεύτερη θέση ήταν η Σιγκαπούρη, ενώ ένα 3% των χρηστών που ζουν στην Τουρκία, δέχθηκε τέτοιου τύπου απειλή. Όσο περισσότερο αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες, τόσο πιο χαοτικό γίνεται το διαδίκτυο με τους χάκερς να επιστρατεύονται ακόμα και για εκστρατείες κατά της τρομοκρατίας. Τελευταίο παράδειγμα, η μάχη που άνοιξαν οι Anonymous με το ISIS.

Στα προηγούμενα χρόνια, ομάδες κυβερνοακτιβιστών, προκάλεσαν μερικά από τα μεγαλύτερα ψηφιακά (cyber) σκάνδαλα όλων των εποχών, αποδεικνύοντας πως καμία επιχείρηση και κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να είναι ήσυχος στο διαδίκτυο, αν δεν μεριμνά για την ασφάλεια του.

 

Διαρροή δεδομένων τεσσάρων εκατομμυρίων Βρετανών

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, είναι το χτύπημα στον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας Talk Talk που έχει ως έδρα του το Ηνωμένο Βασίλειο. Χάκερς χτύπησαν την εταιρεία και διέρρευσαν δεδομένα τεσσάρων εκατομμυρίων Βρετανών. Η εκτελεστική διευθύντρια της Talk Talk αποκάλυψε πως μεταξύ των στοιχείων που διέρρευσαν συγκαταλέγονται στοιχεία πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης, δήλωσε αδυναμία να προσδιορίσει αν τα δεδομένα αυτά είχαν προηγουμένως κρυπτογραφηθεί. Η Talk Talk δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, internet και τηλεόρασης και δέχθηκε την τρίτη επίθεση μέσα σε ένα χρόνο.

 

Το σκάνδαλο της Ashley Madison

Το "site της απιστίας", Ashley Madison, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαδικτυακής "θύελλας" μετά το χακάρισμα και τη μαζική διαρροή δεδομένων του.

Τα στοιχεία 33 εκατομμυρίων λογαριασμών εκλάπησαν από τη σελίδα και δημοσιοποιήθηκαν online τον Αύγουστο του 2015 με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο επικεφαλής της εταιρείας, Νόελ Μπάιντερμαν. Σημειώνεται ότι μεταξύ των στοιχείων που διέρρευσαν ήταν και χιλιάδες emails του ίδιου. Επίσης, ερωτήματα τέθηκαν και σχετικά με το πόσες τελικά είναι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα, καθώς αποκαλύφθηκαν στοιχεία για μεγάλο αριθμό τεχνητών προφίλ (Ashley's Angels). Η εταιρεία διαμαρτυρήθηκε ότι τα ΜΜΕ στράφηκαν περισσότερο εναντίον της παρά εναντίον των χάκερ που βρέθηκαν πίσω από το περιστατικό, προβαίνοντας σε "λανθασμένες υποθέσεις" σχετικά με τον αριθμό των γυναικών του site.

 

WikiLeaks

Το Wikileaks είναι η ιστοσελίδα ψηφιακών αποκαλύψεων που δημιούργησε το 2006 ο φυσικομαθηματικός, χάκερ και προγραμματιστής Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της περιόδου 2006-2009 των μυστικών υπηρεσιών και της διπλωματίας των ΗΠΑ. Τον Απρίλιο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο από ένα περιστατικό του 2007 οπότε και Ιρακινοί άμαχοι πολίτες θανατώθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες, σε μια ιστοσελίδα που καλείται Collateral Murder. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το WikiLeaks δημοσίευσε το "Ημερολόγιο του Πολέμου στο Αφγανιστάν" ("Afghan War Diary"), μια συλλογή περισσότερων από 76.900 έγραφα σχετικά με τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν τα οποία μέχρι τότε δεν ήταν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Τον Οκτώβριο η ομάδα δημοσίευσε ένα πακέτο περίπου 400.000 εγγράφων υπό τον τίτλο "Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ" ("Iraq War Logs") σε συντονισμό με μεγάλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς ΜΜΕ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου, το WikiLeaks ξεκίνησε να δίνει στην δημοσιότητα 251.287 διπλωματικά έγγραφα, με την Αμερικανική Κυβέρνηση να κάνει λόγο για "επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας".

Οι αποκαλύψεις φυσικά δεν σταμάτησαν από τότε. Τον Οκτώβριο του 2015, η ιστοσελίδα σε συνεργασία με τον πρώην υπάλληλο της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη Συνεργασία των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership). Ένα μήνα μετά, ο πρόεδρος Ομπάμα αναγκάστηκε να δώσει και εκείνος τη συμφωνία στη δημοσιότητα, μετά τις διαρροές.

 

2012. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Κυβερνοπόλεμος για το Megaupload

Το 2012 οι Anonymous ανακοίνωσαν την αρχή του Πρώτου Παγκόσμιου Κυβερνοπόλεμου με χιλιάδες ακτιβιστές χάκερ να επιτίθενται μαζικά σε sites είτε χρησιμοποιώντας συντονισμένα το LOIC και πραγματοποιώντας "χτυπήματα" σε πολλές ιστοσελίδες εταιρειών που υποστηρίζουν τα SOPA, PIPA, ACTA, για το κλείσιμο του Megaupload.com και άλλων site παροχής περιεχομένου.

Περισσότερα από 5.000 μέλη της οργάνωσης Anonymous συνεργάσθηκαν για να "κατεβάσουν" τους ιστότοπους του υπουργείου Δικαιοσύνης, της ένωσης της κινηματογραφικής βιομηχανίας Motion Picture Association of America και της ένωσης της δισκογραφικής βιομηχανίας Recording Industry Association of America.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε αφού ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος επτά προσώπων που συνδέονταν με τον Megaupload, για τα οποία είπαν ότι κέρδισαν 175 εκατομμύρια δολάρια ενώ κόστισαν στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέν εισόδημα.

Ο ιδρυτής του Megaupload, ο Κιμ Ντότκομ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Κιμ Σμιτς, ήταν μεταξύ των τεσσάρων κατηγορουμένων που συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία. Έπεσαν κυβερνητικές ιστοσελίδες σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Πολωνία και αλλού.

Δεν είναι γνωστό ποιοι κρύβονται πίσω από τους "Anonymous" και από ότι φαίνεται η ομάδα λειτουργεί χωρίς αρχηγούς. Σήμα κατατεθέν τους είναι οι μάσκες και μότο τους η φράση "We are Anonymous. We are legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us" ("Είμαστε οι Anonymous. Είμαστε λεγεώνα. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Να μας περιμένετε").

 

Fappening

Τον Αύγουστο του 2014, το σκάνδαλο υπό τον κωδικό τίτλο "Fappening", συντάραξε τον πλανήτη. Η διαρροή έγινε από χάκερ που "έσπασε" το iCloud της Apple και έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες γυμνές φωτογραφίες διασήμων.

Όπως συμβαίνει με το χάκινγκ λογαριασμών επώνυμων ή μή, χρηστών, η απλούστερη και πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η κλοπή των φωτογραφιών είναι αποτέλεσμα υποκλοπής του συνδυασμού ηλεκτρονικής διεύθυνσης και password, μέσω της μεθόδου του Phishing. Κάτι που συμβαίνει όταν ο χρήστης ξεγελαστεί και δώσει τα στοιχεία του σε site που δείχνουν αυθεντικά (ναι, συμβαίνει ακόμα!) τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από κακόβουλα λογισμικά ή χρήστες για υποκλοπές. Τα μεγαλύτερα ονόματα του σκανδάλου ήταν η Jennifer Lawrence, η Kaley Cuoco, η Kristen Dunst και η Ariana Grande.

Πηγή www.news247.gr