Ο ρόλος του CFO στην αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος του Νίκου Γεωργόπουλου

20/03/2016 18:43

Στην οθόνη του υπολογιστή ή της smart συσκευής σου διαβάζεις το τέταρτο κατά σειρά newsletter ΕΙΟΔ on Financial Management. Η συντακτική ομάδα του newsletter προσπάθησε να εμπλουτίσει τη θεματολογία με επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα που, αφενός βελτιώνουν την εργασιακή καθημερινότητα των επιτελικών στελεχών και Manager της Οικονομικής Διεύθυνσης και αφετέρου προσφέρουν πλούσια τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

 

Το κεντρικό άρθρο του newsletter ασχολείται με τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα του κυβερνοεγκλήματος. Εύλογη η απορία όσων αναρωτηθούν: ωραία, αλλά τι σχέση μπορεί να έχει με τους CFOs; 

 

Το κυβερνοέγκλημα είναι μια από τις πιο αναπτυσσόμενες κατηγορίες εγκλήματος. Η χρήση του κυβερνοχώρου δημιουργεί σημαντικό λειτουργικό κίνδυνο στις εταιρείες. 

 

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η αγορά των Lloyds σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Κινδύνων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ το κόστος των κυβερνοεπιθέσεων που θα δεχτούν επιχειρήσεις και οργανισμοί την επόμενη δεκαετία (2015- 2025) ανέρχεται σε $1.06 δισ. δολάρια του εκτιμώμενου Α.Ε.Π της Ελλάδας. 

 

Ο Νίκος Γεωργόπουλος, ένας από τους λίγους ειδήμονες σε θέματα Cyber Ιnsurane στην ελληνική αγορά, μέσα από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, εξηγεί τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο CFO στην πρόληψη και αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος.

 

Παραμένοντας στο χώρο της τεχνολογίας, ανοίγουμε το κεφάλαιο συνεργασίας ανάμεσα σε CIO και CFO, εμβαθύνοντας περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται το budgeting των IT υπηρεσιών που αξιοποιεί μία επιχείρηση. Η μια πλευρά θα πρέπει να είναι ενήμερη για την αναγκαιότητα δαπανών σε IT και για τις βασικές τάσεις της αγοράς και η άλλη πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη να επιχειρηματολογήσει για το πώς οι επιλογές της μπορούν να φέρουν το μέγιστο δυνατό όφελος στην εταιρεία. Η αρθρογραφία του newsletter θέτει δυο ακόμα καίρι- ους προβληματισμούς: ο πρώτος έχει να κάνει με το πώς μπορούν οι CFO να εξασφαλίσουν τη στρατηγικά υγιή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού. Ο δεύτερος θέτει θέμα εμπιστοσύνης αναφορικά με την αξία υποβολής χρηματοοικονομικών αναφορών. 

 

Επίσης στο newsletter θα ενημερωθείς για τις μελλοντικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Ινστιτούτου μας, τις οποίες ευελπιστούμε να βρεις ενδιαφέρουσες και να τις παρακολουθήσεις από κοντά. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στη διεθνή δραστηριότητα του ΕΙΟΔ, που από το 2014 είναι επίσημα μέλος του International Association of Financial Executives Institute (IAFEI), δείτε μας εδώ: www.iafei.org Παρακαλώ σημειώστε ότι υπάρχει η δυνατότητα τα μέλη του ΕΙΟΔ να δημοσιεύουν άρθρα και σκέψεις τους στο τριμηνι- αίο ηλεκτρονικό περιοδικό του IAFEI. Oπότε καλούμε όποιο μέλος μας επιθυμεί να μας στείλει το άρθρο του για κάποιο επίκαιρο θέμα, είτε για το ηλεκτρονικό περιοδικό του ΕΙΟΔ, είτε και για του IAFEI. 

Σου εύχομαι καλή ανάγνωση! Αναστάσιος Α. Ροδόπουλος 

Πρόεδρος Δ.Ε. ΕΙΟΔ

 

Κατεβάστε το Newsletter