H Διεθνής Ένωση Εποπτικών Αρχών Ασφαλιστικών Εταιριών (IAIS) προειδοποιεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι «ευάλωτες» σε κυβερνοεπιθέσεις.

06/05/2016 21:31

H Διεθνής Ένωση Εποπτικών Αρχών Ασφαλιστικών Εταιριών (International Association of Insurance Supervisors), τα μέλη της οποίας είναι οι ρυθμιστικές αρχές της ασφαλιστικής αγοράς παγκοσμίως, αναφέρει σε σχετική μελέτη της ότι οι ασφαλιστές αντιμετωπίζουν περιπτώσεις απώλειας εμπιστευτικών πληροφοριών, διακοπής εργασιών και απώλεια της φήμης τους λόγω κινδύνων που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο.

 

Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ευάλωτος σε περιστατικά που σχετίζονται με κινδύνους του κυβερνοχώρου. Η πρόσβαση στον κυβερνοχώρο έχει δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές εταιρίες γιατί προσφέρει δυνατότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, τον τελικό πελάτη, απλοποιεί τις διαδικασίες λειτουργίας τους και δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε νέα τμήματα της αγοράς με κατάλληλα σχεδιασμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

 

 Αυτό άλλωστε είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημα από τη χρήση του κυβερνοχώρου. Όμως σε αυτόν δραστηριοποιούνται και κυβερνοεγκληματίες οι οποίοι έχουν στόχο να υποκλέψουν δεδομένα και εμπιστευτικές πληροφορίες που διατηρούν οι ασφαλιστικές εταιρίες όπως: οικονομικές εκθέσεις, μισθοδοσίες υπαλλήλων, Βάσεις δεδομένων πελατών, κωδικούς πρόσβασης, εμπορικά μυστικά (π.χ, συμβάσεις συνεργασίας με παρόχους υπηρεσιών υγείας), σχέδια μάρκετινγκ, σχέδια δημιουργίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών, συμβάσεις συνεργασίας με ασφαλιστικούς διαμεσολαβητέςδεδομένα υγείας των ασφαλισμένωνδεδομένα συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, αριθμούς των πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών, περιουσιακά στοιχεία πελάτη, προσωπικά οικονομικά στοιχεία πελατών.  

 

Επίσης μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της ασφαλιστικής εταιρίας μέσω κυβερνοεπιθέσεων που οδηγούν σε άρνηση παροχής υπηρεσίας (DDos) των συστημάτων εξυπηρέτησης πελατών και διαμεσολαβητών και αλλοίωση της ποιότητας των δεδομένων της ασφαλιστικής εταιρίας.

 

Η χρήση του κυβερνοχώρου δημιουργεί σημαντικό λειτουργικό κίνδυνο στις ασφαλιστικές εταιρίες ο οποίος θα μπορούσε να εκφραστεί ώς ποσοστό επί των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων. Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την χρήση του κυβερνοχώρου (Cyber Risks) πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως όλοι οι κίνδυνοι και μετα την ανάλυσή τους να αποφασιστεί τι ποσοστό μπορεί να αναλάβει η ασφαλιστική εταιρία και τι ποσοστό θα μεταφερθεί σε  εξειδικευμένους ασφαλιστές ή αντασφαλιστές  

 

Περισσότερες πληροφορίες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τις ασφαλιστικές εταιρίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ  

 

Κατεβάστε την Εκθεση της IAIS κανοντας κλικ εδώ.