Επιστροφή στον ραδιοτηλέγραφο ως λύση στις κυβερνοεπιθέσεις

24/08/2017 10:38

Επιστροφή στο... παρελθόν για τις ναυτικές επικοινωνίες, αλλά με πιο εξελιγμένη τεχνολογία. Εξαιτίας των κινδύνων που εγκυμονούν οι κυβερνοεπιθέσεις στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, πολλές χώρες μελετούν την επιστροφή στο σύστημα του ραδιοτηλέγραφου.

Καθώς τα πλοία χρησιμοποιούν το σύστημα GPS και άλλες παρόμοιες συσκευές που για να λειτουργήσουν απαιτούν τη λήψη και αποστολή σήματος από δορυφόρους, οι επικοινωνίες τους είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στις επιθέσεις από χάκερ.

Με δεδομένο ότι το 90% των παγκόσμιων εμπορικών μεταφορών πραγματοποιείται μέσω πλοίων, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, διότι τα πλοία δεν διαθέτουν εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας και αν το σύστημα GPS για οποιοδήποτε λόγο σταματήσει να λειτουργεί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος συγκρούσεων με άλλα πλοία στους «πολυσύχναστους» θαλάσσιους δρόμους, αλλά ακόμη και να χάσουν και τον δρόμο τους.

Η Νότια Κορέα αναπτύσσει ένα εναλλακτικό σύστημα επικοινωνίας που βασίζεται σε επίγεια τεχνολογία (eLoran) και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ακολουθήσουν. Επίσης, η Ρωσία και Βρετανία προχωρούν σταδιακά στην ανάπτυξη ανάλογων δικών τους τεχνολογιών, οι οποίες λειτουργούν με τρόπο που θυμίζει τα παραδοσιακά ραδιοσήματα, τεχνολογία που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απόφαση των παραπάνω χωρών ήταν αποτέλεσμα μια σειρά από προβλήματα στις ναυτικές τηλεπικοινωνίες τα τελευταία χρόνια, τα οποία ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν οφείλονταν σε επιθέσεις χάκερ ή σε άλλες αιτίες όπως π.χ. οι ηλιακές καταιγίδες που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια δορυφορικού σήματος.

Τους τελευταίους 18 μήνες η Νότια Κορέα έχει αναφέρει εκατοντάδες περιστατικά αλιευτικών σκαφών που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πρόωρα στα λιμάνια λόγω απώλειας του επικοινωνιακού σήματος, ενώ ανάλογα προβλήματα αναφέρθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα σε αμερικανικά σκάφη.

Επίσης, το αμερικανικό Λιμενικό Σώμα διαπίστωσε «παρεμβάσεις» στις επικοινωνίες πλοίων που βρίσκονταν μέσα σε λιμάνια το 2014 και το 2015 -δεν ανακοίνωσε σε ποια.

Πλέον οι κυβερνήσεις βλέπουν στα ραδιοκύματα ένα μέσο να προστατέψουν την εθνική τους ασφάλεια και προτίθενται να επενδύσουν στη δημιουργία ενός δικτύου αναμεταδοτών, αλλά και στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, πολλοί από τους οποίους έχουν ζωή δεκαετιών.

Οι ειδικοί των τηλεπικοινωνιών εξηγούν ότι το GPS και άλλα ανάλογα συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών είναι ότι εξαιτίας της απόστασης των 12.500 μιλίων που έχουν οι δορυφόροι από τη Γη, το σήμα τους μπορεί να είναι αδύναμο ή να διακόπτεται ακόμη και από «φθηνές» συσκευές παρέμβασης, που μπορεί κάποιος να βρει οπουδήποτε.

Το eLoran, το σύστημα που αναπτύσσει η Ν. Κορέα και βασίζεται στην παλιά τεχνολογία, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, έχει σήμα 1,3 εκατ. φορές ισχυρότερο από το GPS και δεν μπορεί να διαταραχθεί από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Επίσης, αν κάποιος προσπαθήσει να το επηρεάσει, χρειάζεται ισχυρά μηχανήματα, μεγάλες κεραίες και αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, στοιχεία πολύ εύκολα να ανιχνευθούν.

Αξιωματούχοι της ναυτιλίας και του τομέα ασφαλείας εξηγούν ότι ο κίνδυνος κυβερνο-επιθέσεων σε πλοία αυξάνεται διαρκώς την τελευταία δεκαετία, καθώς τα δορυφορικά συστήματα αντικατέστησαν τους χάρτες, τον ραδιοτηλέγραφο, αλλά και τις ικανότητες πλοήγησης των ναυτικών.

Πηγή: Reuters