«Έκλεισε» η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την κυβερνοασφάλεια μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

09/12/2015 10:06

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατέληξαν στην πρώτη συμφωνία που αφορά νόμους σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, η οποία θα απαιτεί από τις online εταιρείες, όπως η Google και η Amazon, να αναφέρουν στις αρχές σοβαρές παραβιάσεις των δικτύων τους, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις. 

Η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. κρίθηκε αναγκαία εν μέσω της έντονης ανησυχίας σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και τις κυβερνοεπιθέσεις που οδηγούν σε παραβιάσεις δεδομένων. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ψηφιακή στρατηγική, Andrus Ansip, δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις online υπηρεσίες, ιδιαίτερα τις διασυνοριακές. 

Η νέα οδηγία Network and Information Security Directive απαιτεί, επίσης, από τις εταιρείες να εξασφαλίζουν τις ψηφιακές υποδομές τους και αφορά κυρίως σημαντικούς τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργειας, η ύδρευσης, η υγεία και οι οικονομία. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο Computer Security Incidents Response Teams (CSIRTs), από κάθε χώρα, για τη διαχείριση συμβάντων ασφαλείας, το οποίο θα συζητά τα διασυνοριακά συμβάντα.